RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Астрономи дослідили загадки Венери і зробили цікаву заяву

Вчені з'ясували, що планета Венера вміє "танцювати" і "практикує па" в верхніх шарах атмосфери.

Про це пише AstroNews.

Так, дослідження хмарних вершин Венери з допомогою космічного корабля JAXA Akatsuki показують вражаюче розмаїття швидкостей вітру в річному обчисленні між північною і південною півкулями планети. Перші дрібномасштабні спостереження за температурами верхніх хмар також виявили тенденцію хмар сходитися до екватора в нічний час, на відміну від циркуляції на полюсах, що спостерігається раніше в денних дослідженнях.

Цим можна пояснити головну загадку Венери - чому її атмосфера обертається набагато швидше, ніж сама планета.

"Супер обертання Венери найбільш яскраво виражено на верхніх хмарах Венери, що робить їх важливим для розуміння динаміки атмосфери планети. Місія Akatsuki має високо еліптичну орбіту навколо Венери, що дозволяє космічному кораблю одночасно отримувати зображення як північного, так і південного півкуль планети", - сказав професор Масато Накамура, керівник проекту Akatsuki в JAXA, в рамках якого відбувається дослідження планети.

Спостереження за рухами хмар протягом дня і ночі дозволило команді визначити середню циркуляцію в напрямках північ-південь і виявити теплові потоки, які створюють хвилі в атмосфері і можуть зіграти ключову роль в підтримці супер-обертання, що нагадує танець.

Як повідомляв "Апостроф", раніше з'явилося відео рідкісного космічного явища за участю Венери.