RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Як і чому комахи можуть "приземлятися" на стелю: фізики оприлюднили цікаві дані

Американські фізики докладно описали новий спосіб приземлення мух на стелю.

Про це повідомляє Science Advances.

Чорноголова синя муха (Calliphora vomitoria) приземляється догори дригом у чотири етапи, один з яких - переворот в повітрі. Момент початку перевороту комаха вибирає на основі зорових стимулів, а потім за допомогою ним підлаштовує необхідну кількість кроків або повороту після приземлення.

Мухам причепитися до стелі допомагають пульвілли - спеціальні подушечки-присоски на кінчику ніг, які прилипають до поверхні. Завдяки ним комасі навіть необов'язково повністю перевертати тіло перед приземленням на стелю. Деякі з комах як, наприклад, кімнатна муха, роблять тільки пів оберта, а іншу частину приземлення "допрацьовують" ногами, іноді роблячи додатковий крок. Варто зауважити, що дрозофіла перед приземленням на стелю взагалі не обертається - їй достатньо сповільнити крок.

Тож, американські біофізики під керівництвом Бо Чена з Університету штату Пенсильванія виявили, що цей процес обертання мухи може бути значно складнішим, ніж вважалося. За допомогою відеографу вчені уважно дослідили, які маневри при приземленні на стелю робить чорноголова синя муха. Для цього фіксували рух крил, ніг і положення тіла у процесі приземлення. Також автори роботи стежили за зоровими стимулами, на які реагує комаха, зокрема за швидкістю збільшення зображень на сітківці під час руху вгору, адже по ній тварина може оцінити приблизний час до можливого зіткнення.

Динаміка зміни кутів орієнтації тіла мухи під час приземлення на стелю:

З'ясувалося, що приземлення на стелю у цій мухи відбувається в чотири стадії. Спочатку комаха різко прискорюється вгору, після цього відбувається переворот тіла (повний або частковий), потім тварина витягує ноги та чіпляється ними за стелю, а в кінці - "допрацьовує" кроками. Весь процес займає близько 60 мілісекунд і приблизно 10 помахів крил. Стадія самого перевороту займає від чотирьох до восьми помахів з частотою близько 170 Герців.

За словами авторів роботи, одна з областей, в яких отримані дані можуть виявитися корисними, - це розробка летючих роботів.

Як повідомляв "Апостроф", у Перу поблизу річки Амазонка біологи виявили новий вид богомола, поведінка якого схожа на поведінку оси.