RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

У Китаї знайшли унікальний скелет карлика, який жив в доісторичні часи: фото

У Китаї, неподалеку від річки Хуанхе, виявили 5000-річний скелет з рідкісною формою карликовості.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на Live Science.

За словами археологів, дані останки знаходилися поруч зі скелетами людей звичайного росту, які жили між 3300 і 2900 роками до нашої ери. У всіх похованих руки розташовувалися уздовж тіла, тільки у людини з карликовістю вони перебували за спиною. Після подальших досліджень вченим вдалося діагностувати у молодого дорослого дисплазію скелета - цей медичний термін охоплює цілий ряд станів, які впливають на розвиток кісток. Захворювання рідко зустрічається у сучасних осіб, але ще рідше в археологічних записах. Всього було виявлено 40 таких випадків.

"Я думаю, що для нас важливо визнати, що інвалідність і відмінності зустрічалися в минулому, але вони не обов'язково мали негативні конотації в соціальному чи культурному плані. Стародавні історичні тексти показують, що такі люди, можливо, були шанованими в деяких ситуаціях", - сказав археолог з Університету Отаго в Новій Зеландії Сіан Хелкроу

У знайденого 5000-річного скелета були короткі кінцівки і невелика голова і тулуб. Передбачається, що стан міг бути викликаний недостатньою активністю щитовидної залози або гіпофіза в ранній період життя. Археологи не впевнені, як поводилися з людиною за життя. Ймовірно, він потребував підтримки інших, але різниця в тому, як останки були викладені поряд з іншими скелетами, що вказує на ймовірність відносин як до ізгоя.

Як повідомляв "Апостроф", в єгипетському місті Телль Тіма, який розташований на місці стародавнього міста Тмуіс, археологи виявили скелет воїна, вбитого близько 2200 років тому під час повстання .