RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Космічний корабель Boeing Starliner помилився орбітою і обертається навколо Землі: фото і відео

Запуск нового пасажирського космічного корабля Boeing CST-100 Starliner зазнав серйозної невдачі та не зможе зістикуватися з Міжнародною космічною станцією.

Про це повідомляє The Verge.

Космічний апарат стартував за допомогою ракети-носія Atlas V в п'ятницю, 20 грудня, в 6:36 за східним американським часом з мису Канаверал (штат Флорида). Космоліт не зміг вийти на правильну орбіту під час польоту, який спершу проходив у штатному режимі. Після відділення капсули не спрацювали маршові двигуни, які повинні були додати їй швидкість.

Виправити ситуацію в ручному режимі не вдалося через те, що Starliner в цей момент знаходився в мертвій зоні для зв'язку, і занадто далеко від супутників, які б передали команди до космічного корабля.

Як з'ясувалося, проблему викликав збій у внутрішніх годиннниках Starliner, які змусили апарат реєструвати час, який відрізнявся від фактичного. Це завадило роботі маневрового автопілота, який повинен був вивести його на намічену орбіту. Таким чином Starliner втратив шанси зістикуватися з Міжнародною космічною станцією.

Тепер апарат спробують повернути на Землю, щоб відпрацювати посадку. Швидше за все, Starliner приземлиться на ракетному полігоні White Sands в Нью-Мексико протягом наступних двох днів.


NASA і Boeing роками працювали над цим польотом, який є важливою частиною програми NASA Commercial Crew - ініціативи з розробки приватних американських транспортних засобів для перевезення астронавтів на Міжнародну космічну станцію і з неї.

Як повідомляв "Апостроф", апарат NASA, що працює в кратері Гейла, зробив дивовижний знімок світанку, що починається на Червоній планеті.