RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Вчені виявили несподівану хворобу у давніх людей

Вживання в їжу морепродуктів, багатих омега-3 жирними кислотами, не вберегло жителів стародавньої Гренландії від атеросклерозу - смертельної хвороби судин.

До такого висновку прийшли дослідники з медичної організації Ascension Healthcare в місті Мілуокі (штат Вісконсін, США) в публікації на JAMA Network Open.

Команда вчених спробувала з'ясувати, як дієта, якої дотримувалися мисливці з Гренландії більше 500 років тому, позначалася на їх судинах. Предметом вивчення були чотири мумії інуїтів з колекцій Музею археології та етнології Пібоді в Кембриджі.

Спосіб життя інуїтів був традиційним для давніх мисливців. Вони мешкали в хатинах з каменю, китової кістки та шкури тюленя і полювали на каяків з списами, луками і стрілами. У їжу вживали традиційну здобич - риб, птахів, морських ссавців, а також карибу. Всі ці продукти вважаються багатими на омега-3 жирні кислоти.

Вчені визначили за допомогою дослідження кісток і зубів мумій, що двоє чоловіків і дві жінки померли у віці від 18 до 30 років. Використавши комп'ютерний томограф, спеціалісти детально вивчили і проаналізували стан їхніх судин. У трьох з чотирьох мумій було виявлено так звану кальцифіковану атерому - скупчення бляшок жирової речовини в артеріях, яке свідчить про розвиток атеросклерозу.

На підставі отриманих даних, дослідники прийшли до висновку, що рибна дієта і фізична активність не можуть гарантувати здоровий стан артерій і судин.

Як повідомляв "Апостроф", в Пекіні (Китай) вчені виявили в бурштині пір'я стародавнього ящера з паразитами на ньому.