RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Астрономи показали, як виглядає полярне сяйво на Сатурні

Астрономи змогли побудувати найбільш детальні зображення полярних сяйв на Сатурні.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на журнал Geophysical Research Letters.

За виникнення полярних сяйв в атмосфері Землі та інших планет відповідальні в основному частинки сонячного вітру, які взаємодіють з магнітним полем планети. Заряджені частинки, захоплені магнітосферою, рухаються уздовж силових ліній магнітного поля, досягають полюсів, де проникають в більш глибокі і щільні шари атмосфери. Тут вони стикаються з молекулами і атомами газів атмосфери, передаючи їм енергію. Збуджені молекули перевипромінюють її у вигляді квантів світла. Сяйва можна виявити і в полярних регіонах газових гігантів, зокрема Сатурна, де вони спостерігаються тільки в ультрафіолетовому діапазоні.

Група астрономів на чолі з Олександром Бадер опублікувала результати аналізу даних, зібраних міжпланетної станцією "Кассіні" під час близьких прольотів поруч з планетою, в рамках "Великого фіналу" своєї місії. Апарату вдалося за допомогою своїх камер отримати найбільш деталізовані зображення полярних сяйв на Сатурні на сьогоднішній день і простежити їх динаміку. Зокрема, з'ясувалося, що форма головної дуги може бути як відносно гладкою, так і рифленою, в залежності від поточного стану магнітосфери, яка може бути як спокійною, так і бурхливою. За дифузне свічення, що оточує найяскравіші області сяйв, відповідальні потоки енергетичних електронів з екваторіальної площини, які проникають в атмосферу Сатурна. На сутінковій стороні планети спостерігалося безліч маленьких дуг і згустків, які не можуть бути пояснені в рамках існуючої динамічної моделі сяйв на Сатурні.

Дані, зібрані бортовими детекторами станції, дозволили вченим зробити висновок про існування сильних електричних полів, які прискорюють потрапляння електронів в атмосферу, при цьому енергії заряджених часток, що викликають сяйва на Сатурні, набагато більше, ніж в разі полярних сяйв на Землі. Проте, основні фізичні механізми, відповідальні за створення сяйв на Землі, Сатурні і Юпітері, дуже схожі.

Як повідомляв "Апостроф", астрономи NASA показали замерзлу поверхню місяця Сатурна - Енцелада.