RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Поруч з Україною археологи знайшли скандинавський "будинок смерті": опубліковано фото

У селі Чепль в Східній Померанії (Польща) дослідники з Гданського археологічного музею виявили поховання скандинавських воїнів, яке датується ХІ століттям і отримало назву "будинок смерті".

Про це повідомляє видання Nauka w Polsce.

"Будинок смерті" - це справжня споруда, розташована в центральній частині стародавнього цвинтаря, який виник ще при польському королі Болеславі I Хороброму.

Він був зведений з колод і дощок, як більшість звичайних будинків того часу. Усередині нього - чотири похоронні камери розміром 3,5х2 метри, в кожній з яких було поховано по одному воїну.

На думку археологів, воїни були поховані за часів династії П'ястів, яка правила в Польщі з X до кінця XIV століття. Як свідчить генетичний аналіз, вони вихідці зі Скандинавії, швидше за все - Данії.

Воїни були поховані разом з великою кількістю різних похоронних предметів, які не мали великої цінності, зброї і елементів кінної упряжі.

Судячи зі знайдених в могилах мечів, списів, пряжкам, стремен і шпорами, ці воїни були майстерними наїзниками. Також в похованнях були виявлені старовинні монети, металеві дрібнички, гребені, глиняні горщики і рештки тварин.

Як повідомляв "Апостроф", в руїнах стародавнього міста Шиман на території північного Китаю було виявлено десятки кам'яних статуй і барельєфів з цікавими зображеннями.