RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Вчені розкрили таємницю "кольорового" астероїда: опубліковано фото

Вчені виявили реальну причину незвичайної пігментації астероїда Рюгу - нібито в певний момент він зіткнувся з періодом сильного сонячного нагріву.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Science.

Перші зразки астероїда були зібрані 21 лютого 2019 року міжпланетним зондом Hayabusa-2 Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA). Апарату довелося навіть зробити постріл в небесне тіло стрижнем з танталу, щоб повернути його на орбіту. Потім станція скинула на астероїд бомбу і зібрала зразки первинної матерії Сонячної системи.

Вчені проаналізували і представили аналіз зображень, зроблених зондом на астероїді.

Так, уточнюється, що Рюгу складається з декількох шарів і неоднорідний: на його поверхні переважають породи червоного і синього кольорів. Червонуваті відтінки спостерігаються навколо областей середніх широт, а сині - близько екватора і полюсів, а також кратерів. Завдяки знімкам крупним планом, а також відео команда астрономів досліджувала кольори і морфологію поверхні Рюгу. В результаті вони прийшли до висновку, що астероїд зіткнувся з періодом сильного сонячного нагріву, викликаного змінами на його орбіті.

"Породи червоного кольору на астероїді могли з'явитися через те, що близько 300 тисяч років тому його орбіта тимчасово змінилася, в результаті астероїд зблизився з Сонцем. Його поверхня почала сильніше прогріватися, через що поклади органіки на його поверхні почервоніли", - уточнили вчені.

Сині породи, на їхню думку, виникли після того, як частина червоного піску виявилася викинутою з екваторіальних регіонів Рюгу через обертання, а також внаслідок утворення нових кратерів. Згодом удари і виснаження змішали червоні і сині породи.

Як повідомляв "Апостроф", раніше стало відомо, що до Землі наближався астероїд, схожий на череп, довжиною близько півтора кілометрів.