RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Вчені відновили зовнішній вигляд комах, які жили 99 млн років тому: вражаючі фото

Китайські вчені дізнались, як виглядали комахи, що жили 99 мільйонів років тому.

Про це повідомляє Китайська академія наук.

За допомогою електронного мікроскопа дослідницька група з Нанкинского інституту геології і палеонтології (NIGPAS) змогла відновити справжній колір комах. Раніше ж реконструкція в багатьох випадках була плодом уяви художників.

Нове дослідження буквально дозволило поглянути в істинних кольорах на комах, які співіснували з динозаврами в крейдяних тропічних лісах. Всього було вивчено 35 шматочків бурштину з застиглими в них різнокольоровими комахами, знайдених на півночі М'янми.

Фото: NIGPAS

"Тип кольору, що зберігається в бурштинових скам'янілостях, називається структурним кольором, - каже співавтор дослідження Пан Янонг. Це обумовлено мікроскопічною структурою поверхні комахи. Вона розсіює світло з певною довжиною хвилі і виробляє дуже інтенсивні кольори. Цей же механізм відповідає за багато кольорів, які ми спостерігаємо в нашому повсякденному житті ", - розповідають вчені.

Вони хотіли зрозуміти, як і чому колір зберігається в одних шматочках янтарю, але не зберігається в інших, для цього вони використовували алмазний ніж. Також, їм було цікаво, чи збігаються кольори, які ми бачимо в скам'янілостях сьогодні, з реальним забарвленням комах, яке було ще 99 мільйонів років тому.

За допомогою алмазного ножа вченим вдалося розрізати екзоскелети у двох стародавніх ос-зозуль. Далі був використаний електронний мікроскоп. Аналіз показав, що наноструктура екзоскелетів дуже добре збереглася і продовжує розсіювати світло. Це говорить про те, що теперішні кольори як мінімум дуже близькі до реальних.

Дослідження також довело, що в крейдяний період забарвлення служило комахам камуфляжем, як часто служить їм і в наші дні. Китайські вчені планують продовжувати свої дослідження і далі.

Фото: NIGPAS

Як писав "Апостроф", під час розкопок Барського замку у Вінницькій області археологи знайшли багато артефактів. Всі знахідки належать до різних епох на рубежі XVII-XIX столітть.