RU  UA  EN

Вівторок, 28 травня
  • НБУ:USD 40.02
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.02
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 травня

Всі новини

Археологи розкрили стародавні гробниці в Китаї: побачене їх здивувало

Китайські археологи виявили в Синьцзян-Уйгурському автономному окрузі на північному заході країни 62 гробниці, вік яких складає близько 1000 років. Приблизно третина з них були обладнані похилими проходами.

Про це повідомляє агентство Сіньхуа.

Гробниці були виявлені групою археологів ще в минулому році. Вони розташовані в місті Хамі. Заглянути в них вдалося лише в цьому році, оскільки розкопки були припинені через пандемію коронавірусної інфекції.

Виявилося, що 19 з 62 знайдених гробниць обладнані проходами, проритими під ухилом. Подібна ритуальна практика в Хамі виявлена вперше. При цьому для центральних районів Китаю похилі проходи були типовим елементом гробниць. Їх знаходили, наприклад, в місті Дуньхуан, провінція Ганьсу.

За словами керівника розкопок Ван Юнцяна з Синьцзянського інституту культурних реліквій та археології, знайдені споруди вдалося датувати по їх архітектурі і знайденим усередині реліквіях. Частина гробниць відноситься до періоду правління династії Тан (618-907 рр.), Частина - до періоду правління династії Сун (960-1276 рр.).

У похованнях, окрім традиційних для Китаю ритуальних предметів, були знайдені золоті монети, схожі на ті, що використовувалися в той час у Східній Римській імперії. Це вказує на те, що між Сходом і Заходом була налагоджена торгівля, а місто Хамі, ймовірно, служило свого роду історичним мостом для торговельних і культурних обмінів.

Як повідомляв "Апостроф", раніше археологи заявили про сенсаційні знахідки часів Золотої Орди.