RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Вчені відкрили таємницю роботи мозку, знявши унікальне відео

У мозку є своєрідна система очищення, яка не дає мертвим або пошкодженим нейронам забити наші сигнальні канали. Нещодавно вченим вперше вдалося сфотографувати відео процесу очищення мишачого мозку.

Про це повідомляє ресурс XX2ВЕК.

Нове дослідження, в рамках якого цей процес очищення мишачого мозку записали на відео, може стати значним кроком вперед в пошуку відповідей на поставлені перед нами питання, навіть якщо аналогічний процес в мозку людини влаштований інакше.

"Ми вперше змогли поспостерігати такий процес в мозку живого ссавця", - розповідає невролог Хайме Груцендлер (Jaime Grutzendler) з Єльської школи медицини (Yale School of Medicine) в Коннектикуті.

Отримані дані можуть стати основою для розробки методів лікування вікових нейродегенеративних процесів і неврологічних розладів. Як тільки ми будемо знати більше про те, як повинна працювати очищення мозку, медики зможуть більш точно проводити їх діагностику.

Команда вчених розглядала відповідальні за очистку мозку клітини нейроглії і використовувала техніку під назвою 2Phatal, щоб впливати на конкретну нервову клітину мишачого мозку і спровокувати у неї запуск процесу апоптозу (клітинної смерті). А потім вони відстежили дії гліальних клітин з використанням флуоресцентних маркерів.

"Замість того, щоб бити по голові молотком і викликати тисячі клітинних смертей, ми запустили процеси загибелі в одній клітині, що дозволило нам вивчати, що відбувається відразу після того, як клітина починає вмирати. Ми поспостерігали за багатьма іншими залученими клітинами", - розповів Груцендлер.

Було показано, що три типи гліальних клітин - мікроглія, астроцити і клітини NG2 - беруть участь в добре скоординованому процесі видалення померлих клітин. Видаляється як мертвий нейрон, так і зв'язки, які з'єднували його з іншими частинами мозку. Процес побудований так: одна мікрогліальна клітина поглинає тіло нейрона і його основні гілки (дендрити), в той час як астроцити займаються видаленням менших сполучних дендритів. Вчені підозрюють, що роль NG2 - допомагати запобігти поширенню "сміття", що залишилося від мертвих клітин.

Дослідники також продемонстрували, що якщо один тип гліальних клітин з якої-небудь причини пропустить мертвий нейрон, інші типи клітин візьмуть на себе його роль в процесі видалення "відходів". Тому може виявитися, що гліальні клітини якось повідомляються.

Ще одним цікавим відкриттям дослідження стало спостереження, що мозок миші старшого віку гірше справлявся з видаленням мертвих нейронів, хоча клітини, залучені в цей процес, здавалося, продовжували знати, що в певному місці в мозку є вмираюча клітина.

Ці знахідки відкривають перспективи для нових досліджень, і може бути ми зможемо зрозуміти, як мозок, старіючи, починають виходити з ладу, а потім зуміємо розробити і лікування для системи очищення мозку від клітинного сміття, яка дала збій.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вченим вдалося простежити і описати механізм, який запобігає ранній смертності ембріонів людини під час вагітності.