Дослідники з Університету Південної Данії вивчили останки датчан і італійців, що жили в період середньовіччя, що дало можливість більше дізнатися про життя людей тієї епохи і відмінності між знаттю і простим народом.
Про це повідомляє Mail Online.
Команда вчених вивчила останки 69 осіб, похованих в двох приватних каплицях - одна в місті Свендборг в Данії, інша в Монтеллу, Італія. Вони шукали в кістках мікроелементи і важкі метали, які розкривають подробиці харчування людини протягом її життя.
У представників знатних родин було більше свинцю в кістках через вживання вина, що містить солі свинцю, і ртуті, яка була дорогим засобом від прокази і сифілісу. Разом з тим, в їх кістках було виявлено менше стронцію і барію, ніж в останках бідних людей. Це говорить про те, що багатії їли більше м'яса, тоді як прості люди в основному харчувалися крупами.
Крім того, дослідники виявили, що рівень міді в італійських зразках був вище, ніж у Данії - як у знаті, так і у бідних.
"Це можна пояснити тим фактом, що данці не готували їжу в мідних горщиках і судинах і, навпаки, італійці робили це регулярно, незалежно від їх соціального стану", - пояснили вчені.
В результаті рівень міді у італійців був в 21 разів вище, ніж у датчан. І датські, і італійські багаті сім'ї мали більше свинцю в кістках, ніж у менш забезпечених. Свинець використовувався для глазурування кухонного начиння і додавався в вино для придушення бродіння.
"Висока концентрація свинцю свідчить про високий соціальний статус. Це також підтверджується іншими дослідженнями", - зазначили вчені.
Дослідники також виявили високий рівень ртуті у італійської знаті, так як вона вживала її як ліки для лікування таких захворювань, як проказа і сифіліс.
Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені з допомогою 3D-технологій реконструювали зовнішність чоловіка, який жив 500 років тому в "загубленому" середньовічному місті Польщі.