RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

Рибу з ірокезом і "лапами" визнали вимерлою: її не бачили вже понад 200 років

Незвичайна риба з виряченими очима, схожим на ірокез плавником на голові і здатністю ходити по морському дну на лапах була оголошена вимерлою. За даними Міжнародного союзу охорони природи, Sympterichthys unipennis став першим зареєстрованим видом сучасної костистої повністю морської риби, яка зникла з лиця землі.

Про це повідомляє журнал National Geographic Росія.

Sympterichthys unipennis відносилася до одного з 14 відомих видів сімейства брахіоніхтієвих (Brachionichthyidae), які є ендеміками прибережних вод південної Австралії та Тасманії. Їх лаконічно описують наступним чином: "Якщо ви ніколи раніше не бачили таку рибу, уявіть, що ви занурили жабу в яскраву фарбу, розповіли їй сумну історію і змусили її носити рукавички на два розміри більше". Все сімейство перебуває під загрозою зникнення, проте не факт, що вимирання S. unipennis сталося в наші дні.

Перший і єдиний зразок цієї риби зібрав в 1802 році французький натураліст Франсуа Перон. З 2000 року в водах обмеженого ареалу виду проводилися великі дослідження, але дайверам не вдалося виявити присутності S. unipennis, після чого МСОП задокументував факт зникнення офіційно.

Представники МСОП уточнюють, що під загрозу зникнення брахіоніхтієвих поставив історичний промисел морського гребінця, який був поширений в регіоні до 1967 року, після чого на цей вид діяльності була введена заборона. Крім того, сімейство страждає від забруднення навколишнього середовища і руйнування місця існування. У цих риб немає личинкової стадії, і вони мають звичку залишатися в одній і тій же області замість того, щоб мігрувати в більш безпечні місця.

"Вони проводять більшу частину свого часу, сидячи на морському дні, іноді випадково переміщаючись всього на кілька метрів, якщо їх потривожити. Бо вони не мають личинкової стадії, вони не можуть розосередитися по нових місцях, і, отже, популяції цих риб дуже локалізовані і уразливі для загроз ", - говорить Грем Едгар, еколог з Університету Тасманії.

На відео нижче можна подивитися на химерних родичок вимерлої риби - червону рибу-лопату (Thymichthys Politus).

Як повідомляв "Апостроф", у ПАР, на північ від Кейптауна, було виявлено велику кількість скам'янілих останків древніх істот, включаючи гігантських росомах і видру розміром з вовка.