RU  UA  EN

Вівторок, 28 травня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.60
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 травня

Всі новини

Вчені знайшли новий вид тварин - їх розмір не перевищує 26 см

Група дослідників виявила в тропічних лісах північно-східного Мадагаскару новий вид мишачого лемура. Розміри звірка не перевищують 26 см.

Про це повідомляє sci-news.com.

На думку французьких дослідників, а також їхніх колег з Німеччини, США, Португалії та Мадагаскару, цей вид знаходиться під загрозою зникнення через вирубку лісів.

Науці відомо більше 100 видів лемурів, що становлять близько однієї п'ятої всіх живих приматів на Землі. Серед найбільш поширених лемурів - мишачі лемури - дрібні, всеїдні нічні примати роду Microcebus. Ці істоти можна знайти у всіх регіонах Мадагаскару, де є ліси.

У мишачих лемурів загальна довжина голови, тіла і хвоста зазвичай менше 27 см, що робить їх самими маленькими з приматів. Перші два види були відкриті майже три десятиліття тому, а зараз цей рід включає 25 видів, в основному діагностованих за даними ДНК.

Новий вид лемурів був названий мишачим лемуром Іони (Microcebus jonahi) в честь приматолога професора Іони Ратсімбазафі, який присвятив життя роботі по збереженню лемурів на рідному острові Мадагаскар.

Нововідкритий вид - один з найменших приматів в світі - його маса становить всього 60 грамів. Вони покриті густим і щільним рудувато-коричневим хутром, нижня сторона тіла світліша за верхню. Між самцями і самками немає значущих зовнішніх відмінностей. Від самого схожого виду, мишачого лемура Макартура (Microcebus macarthurii), мишачий лемур Іони відрізняється більш довгим тілом в поєднанні з більш коротким хвостом, широкими вухами і короткою головою.

Як повідомляв "Апостроф", недавно в мережі активно обговорювали історію, яка сталася в Північній Ірландії. Там місцева жителька заявила, що знайшла на узбіччі дороги собаку і шукає її господарів, але їй відразу ж почали говорити про те, що це лисиця.