RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Вчені виявили нові види грибів - один назвали на честь карантину

Вчені знайшли дев'ять нових грибів-паразитів, які живуть за рахунок членистоногих. Один з них вони вирішили назвати на честь карантину, тому що більшу частину роботи біологам доводилося виконувати під час обмежень, введених через коронавірус.

Відкриття вчених детально описано в журналі MicoKeys.

Група вчених з Нідерландів і Бельгії ловила комах і павукоподібних світловими пастками, а потім вивчала їх разом з ентомологами Денні Хейлуотерсом і Андре де Кеселем. Вони отримали дані про 140 видів грибів, з яких дев'ять були виявлені вперше.

Один з них вирішили назвати на честь карантину, який почався майже по всьому світу через пандемію Covid-19.

Laboulbenia quarantenae - дуже рідкісний гриб в порівнянні з іншими представниками класу Laboulbeniomycetes. Він може рости тільки в тілах турунів виду Bembidion biguttatum і досі зустрічається виключно в Ботанічному саду Мейзе в Бельгії. Вчені не знайшли жодного прикладу його життя на інших членистоногих, як, наприклад, це робить гриб Laboulbenia vulgaris, що теж часто зустрічається у цього господаря.

На відміну від більшості грибів, новий вид не утворює ні гифів, які поглинали б воду, ні міцелію. Замість цього він вирощує багатоклітинні талломи - вегетативні тіла, що не мають органів і тканин, а виступають з тіла господаря. Laboulbeniales, в тому числі Laboulbenia quarantenae, прив'язані до поверхні тіла комахи. В рамках цього ж дослідження вчені знайшли види, які ростуть інакше і поселяються всередині господаря, а потім починають проростати крізь нього, як Hesperomyces halyziae.

Щоб проникнути в тіло, цей гриб вирощує гіфальний відросток, за допомогою якого і добирається до тканин і внутрішніх органів господаря, де для нього відмінне живильне середовище. Вчені вважають, що так він може поглинати більше речовин і сильніше кріпиться до комахи. Вони висунули гіпотезу, що Hesperomyces halyziae, завдяки такому способу паразитування, підтримує тісний зв'язок з господарем і бере участь в так званій еволюційній гонці озброєнь. Щоразу, коли тварина розробляє захисний механізм від гриба, він адаптується і, в свою чергу, знаходить новий спосіб паразитування. В результаті це призводить до еволюції нових видів, розповідають автори.

Це найбільше дослідження грибів Laboulbeniomycetes: в ньому зібрані дані про всіх представників цього класу в Нідерландах і Бельгії. Автори збираються перетворити його у великий довідник грибів-паразитів, що ростуть по всій Європі. Вони додають, що таких контрольних списків зараз недостатньо і велика частина застаріла: останнє оновлення переліку Laboulbeniomycetes відбулося майже 30 років тому. А, наприклад, в Нідерландах, незважаючи на те, що вивчення класу почалося в 1906 році, такого довідника зовсім немає.

Як повідомляв "Апостроф", вчені з Королівського музею Онтаріо і Університету Мак-Мастера вперше діагностували в останках динозавра сліди раку.