RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Вчені знайшли "ліжка", на яких люди спали 227 тис. років тому - знахідка вразила багатьох

Під час останніх розкопок печери в провінції Квазулу-Натал (ПАР) археологи з Університету Вітватерсранда в Йоганнесбурзі виявили ліжка, на яких спали давні люди близько 227 тисяч років тому. Природно, тоді ліжка не були схожі на сучасні меблі, а представляли собою трав'яні підстилки, які періодично мінялися.

Про це повідомляє NewsCientist.

Квазулу-Натал - провінція на південному сході Південно-Африканської Республіки, на узбережжі Індійського океану. На цій території постійно проживали люди протягом всієї доісторичної епохи. Печери в провінції багаті артефактами, що збереглися в культурних шарах завдяки сухим і прохолодним умовам.

Під час останніх розкопок вчені знайшли плетені підстилки, які були зроблені з різних видів трав. Найчастіше стародавні люди використовували гвінейську траву (Panicum maximum) - цінну урожайну кормову культуру. Зараз фермери її використовують для створення і поліпшення пасовищ і сінокісних лугів.

Археологи розповіли, що найдавнішим шарам, що містить підстилки, від 227 тисяч до 183 тисяч років. Найчастіше під шаром підстилки знаходився попіл. Це говорить про те, що час від часу "ліжка" спалювали, а на їх місце викладали новий шар.

Ймовірно, це робилося тому, що в підстилці заводилися шкідники.

"Це означає, що люди навмисно клали трав'яну підстилку на попіл, щоб відлякати повзаючих комах. Також наші фахівці виявили обгорілі шматочки камфорного дерева. Камфара досі використовується в якості репеленту від комах. Можливо, дерево палили для того, щоб дим відлякував комах ", - пишуть археологи.

Вчені не сумніваються, що підстилки - це древні ліжка, оскільки вони зустрічаються тільки в захищеній задній частині печери і часто поруч з вогнищами, про що говорять обпалені краї деяких підстилок.

Також в деяких "ліжках" археологи знайшли осколки каменю, що наводить на думку, що люди, сидячи на підстилках, могли займатися виготовленням знарядь праці.

Як повідомляв "Апостроф", вчені з Національного центру наукових досліджень Франції виявили останки чоловіка, спаленого 9 тис. років тому, і його таємниця вразила всіх - виявилося, що це перша кремація Близькому Сході.