RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Вчені виявили дивну особливість індійських мурах: робітник може стати королевою

Індійські стрибаючі мурахи (Harpegnathos saltator) в своїх колоніях мають можливості для кар'єрного зростання. Звичайна робоча самка мурашки за певних умов може стати королевою.

Про це повідомляє Phys.org.

Мурахи зазвичай живуть в колоніях і кожен з них наділений власною роллю і функціями. У кожному мурашнику є королева. Вона відкладає яйця, з яких з'являються нові мурахи. Коли з яйця з'являється нова королева, вона разом з групою робітників-мурах йде і створює новий мурашник.

Згідно з дослідженнями біологів з університету Пенсільванії, індійські стрибаючі мурахи живуть за іншими правилами. Якщо їх королева помирає, вони не чекають появи нової. Замість цього одна з самок робочих мурах починає виконувати її функції і відкладати яйця.

Вчені встановили, що після цього нова королева може прожити від 7 місяців до трьох років. Це довге життя для мурашки. Вчені пояснюють цей феномен впливом гена Mmp1, який активується в мозку самки робочого мурахи, яка стала королевою.

Як повідомляв "Апостроф", недавно вчені вперше виявили бджолу, у якій одна половина чоловіча, а друга - жіноча, що називається "гинандроморфізм".