RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Вчені розгадали, чому сарана збирається в хмари

Нашестя сарани є великою проблемою для деяких країн, так як їх мільярдні зграї знищують врожай. Вчені з'ясували, чому вони збираються в хмари.

Про це повідомляє журнал Nature.

З кінця 2019 року гігантські зграї пустельної сарани Schistocerca gregaria пожирають врожай в Східній Африці, на Близькому Сході і в Південно-Західній Азії. Це найстрашніша саранова криза, яку деякі регіони бачили за 70 років.

З цими комахами безуспішно борються за допомогою отрут, які розбризкують з літака. Однак це допомагає ненадовго - личинки сарани виживають і продовжують шкодити.

Але вчені змогли зробити відкриття. Завдяки йому людство, можливо, зможе побороти проблему навали сарани.

Як з'ясували дослідники, вони збираються в гігантські зграї за допомогою ферменту, що виділяється. Він солодко пахне і його ідентифікують інші зграї, потім вони об'єднуються і створюють величезний рій.

Вчені вивчили всього 35 сполук, які виділяються цими комахами. Вони виявили, що феромон 4VA дає найсильніші результати.

Дослідники ідентифікували ген Or35, який виробляє рецептор, що виявляє феромон. Використовуючи редагування гена, вони показали, що сарана з мутованим Or35 нездатна виявляти 4VA або відповідати на нього.

Як повідомляв "Апостроф", в ряді країн світу після пандемії коронавірусу очікуються пожежі, посуха і навіть нашестя сарани.