RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Вчені створили матеріал з "пам'яттю" - одяг з нього може підлаштовуватися під людину

Вчені з США створили схожий на вовну матеріал, який володіє пам'яттю форми і здатний за певних умов міняти форму.

Як розповідає "Апостроф", про це повідомляє Phys.org.

Цей матеріал дасть можливість в майбутньому створювати універсальні речі, які зможуть підлаштовуватися під розмір різних людей. Це - біосумісне волокно, яке можна надрукувати на 3D-принтері і попередньо запрограмувати на зміну форми.

В основі матеріалу - кератин - білкова речовина, що входить до складу волосся і нігтів. Дослідники витягли кератин із залишків ангорської вовни, використовуваної в текстильному виробництві. Ієрархічна структура молекули кератину дає йому здатність до зміни форми.

Щоб продемонструвати властивості нового матеріалу, дослідники надрукували кератинові листи різних форм. Їм надали форму, до якої вони повинні повертатися, якщо листи помістять в певне середовище - в експерименті це був розчин перекису водню і мононатрійфосфат.

З одного листа склали зірку в техніці орігамі, після чого занурили фігуру в розчин, щоб матеріал втратив форму. Потім лист згорнули трубочкою, зафіксували і залишили сохнути. Потім дослідники помістили «трубку» в розчин, де вона сама склалася в форму зірки.

Як повідомляв "Апостроф", канадські вчені проаналізували різні тканини і встановили, який одяг може краще за інших захистити від коронавірусної інфекції.