RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Шотландець знайшов у лісі незвичайний стародавній ніж - йому близько 800 років: фото

Недалеко від Пеникуїка, Мідлотиан, Шотландія, Крейг Джонстон, який вважає, що ті, хто вижили в битві при Рулліон-Грін в 1666 році втекли через ліси Дінберн і сподівався знайти археологічні свідчення цього, натрапив на набагато більш ранній і більш цінний об'єкт - незвичайний середньовічний ніж.

Про це повідомляє The History Blog.

Ніж був у землі, тому виглядав як металевий конус з геральдичної лілією. Коли він очистив і відкрив ніж, лезо легко вийшло з піхов разом з двома шматками шкіри, які захищали його від зносу в піхвах.

З лезом всього три дюйми завдовжки, ніж називається скін-зу, що означає чорний або прихований ніж гельською мовою. Це варіант прихованої зброї, що використовувався дворянами, настільки маленької, що її можна було легко сховати в рукавах або поясі.

Це високоякісне лезо з порожнистим заточуванням (дуже гостра скошена ріжуча кромка, як у небезпечної бритви). Ручка у формі геральдичної лілії виготовлена з бронзи, яка, можливо, спочатку була позолочена.

Перший експерт, який досліджував ніж, вирішив, що він датується 16 століттям. Однак місцеві експерти оцінили його як "відносно сучасний". Тільки після того, як Джонстон провів радіовуглецеве датування об'єкта за свій рахунок, він отримав докази того, що об'єкт був набагато старшим, ніж будь-хто припускав. Шкіра датується періодом між 1191 и 1273 роками.

"Це дуже незвичайний об'єкт, що складається з леза з руків'ям і металевих піхов зі шкірою всередині. Шкіра і клинок відносяться до середньовіччя, але рукоять і піхви для цього періоду незвичайні", - зазначила представник Treasure Trove.

Можливо, рукоять була більш пізньою модифікацією. Зв'язок Шотландії з геральдичною лілією сходить до її союзу з Францією проти Англії під час Столітньої війни. Коли цей клинок був виготовлений в кінці 12 або початку 13 століття, французька монархія тільки почала використовувати геральдичну лілію як символ божественного права. Її не було навіть на гербі Франції до 1220-х років, хоча вона присутня на печатці майбутнього короля Людовика VIII в 1211 році.

Як повідомляв "Апостроф", на північному сході Литви в озері Асвяя на глибині дев'яти метрів під шаром мулу і піску були виявлені останки середньовічного солдата. Поруч з ними знайшли меч.