RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Біологи відкрили таємницю сперматозоїдів-переможців - це допоможе в боротьбі з безпліддям

Вчені кафедри клітинної та молекулярної фізіології Єльської медичної школи (США) виявили своєрідний молекулярний "штрих-код", який визначає, який з сперматозоїдів добереться до яйцеклітини і запліднить її, а які будуть знищені.

Про це повідомляє Science Daily.

Дослідники виявили в мишачих моделях білок CatSper1, що володіє функцією "відбору" сперматозоїдів. Відкриття дозволить краще зрозуміти процес відбору, який проходять спермії в жіночому репродуктивному тракті. Це може допомогти в розробці препаратів для лікування безпліддя.

Як пояснив Цзян Цзюй Чунь, доцент кафедри клітинної та молекулярної фізіології Єльської медичної школи, самці ссавців під час еякуляції вводять в жіночий репродуктивний тракт мільйони сперматозоїдів, але лише кілька з них досягають яйцеклітини.

Це дозволяє припустити, що сперматозоїди піддаються селекції, але сучасні знання про процес запліднення у ссавців засновані на вивченні взаємодії сперматозоїда і яйцеклітини в чашці Петрі. Такий підхід не дає можливості побачити, що відбувається в процесі відбору сперми і знищення непридатних варіантів.

Чунь і його колеги розробили нову стратегію молекулярної візуалізації, за допомогою якої можна спостерігати за селекцією сперматозоїдів всередині репродуктивного тракту мишей. Ця техніка в поєднанні з традиційними методами молекулярної біології допомогла вченим з'ясувати, що для запліднення яйцеклітини білок сперматозоїда CatSper1 повинен бути цілим.

CatSper1 - один з чотирьох білків, що беруть участь у формуванні каналу, який дозволяє кальцію потрапляти в мембрану, навколишній хвіст сперматозоїда. Якщо в репродуктивному тракті CatSper1 виявляється "відрізаним", то сперматозоїд не може зустрітися з яйцеклітиною і гине.

"Виходить, що цей білок служить своєрідним "штрих-кодом" для відбору сперматозоїдів і знищення тих, що не пройшли відбір", - зазначив Чунь.

Як повідомляв "Апостроф", після лікування від безпліддя, сімейна пара американців з Північної Дакоти, Джошуа Хьюлен і його дружина Меган, стали батьками одразу п'ятьох дітей - 4 дівчаток і хлопчика.