RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Вчені вивчили останки "монстра", який жив 237 млн років тому, і відновили його вигляд: фото

Вчені з Технологічного інституту Вірджинії в США дійшли висновку, що драконоподібна безкрила рептилія, яка жила 237 мільйонів років тому, може бути найбільш раннім предком птерозаврів - перших літаючих тварин на Землі.

Про це пише Mail Online.

Подібність між скам'янілостями так званих лагерпетід, які були безкрилими, але з характерними довгими задніми ногами, і крилатими птерозаврами були виявлені при комп'ютерної томографії.

Хоча один міг літати, а інший - ні, птерозаври і лагерпетіди володіли деякими унікальними особливостями, такими як форма внутрішнього вуха і анатомія мозку.

Птерозаври були першими рептиліями, які панували в небі 150 мільйонів років до свого зникнення приблизно 66 мільйонів років тому.

Ключові деталі еволюційного походження птерозаврів і того, як вони придбали здатність літати, залишилися загадкою, яку палеонтологи намагалися розгадати протягом 200 років.

Тепер вчені, які відстежують походження птерозаврів по їх викопним останкам, заявляють, що "загадкові" лагерпетіди можуть відповісти на багато питань.

"Звідки прийшли птерозаври?" - одне з найбільш важливих питань еволюції рептилій. Ми думаємо, що тепер у нас є відповідь ", - заявив професор Стерлінг Несбіт з Технологічного інституту Вірджинії в США.

У новому дослідженні були вивчені нещодавно виявлені черепа лагерпетід, передні кінцівки і хребці, виявлені в останні роки в Північній Америці, Бразилії, Аргентині та Мадагаскарі.

Команда використовувала сканування за допомогою мікрокомп'ютерної томографії, щоб відновити мозок і сенсорні системи в нещодавно виявлених зразків.

Палеонтологи визначили, що мозок і сенсорні системи лагерпетід мають багато спільного з такими у птерозаврів. Особливості мозку, пов'язані з поліпшеними сенсорними здібностями птерозаврів, також були присутні у лагерпетідів, що вказує на те, що ці особливості розвинулися до польоту.

Дослідники Технологічного інституту Вірджинії планують зібрати і продовжити вивчення більшої кількості скам'янілостей тріасового періоду.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені розгадали таємницю останків тварини, що жила 100 млн років тому.