RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Вчені розгадали таємницю загибелі середньовічних цивілізацій Азії - винен не Чингісхан

Британські дослідники Лінкольнского центру проблем води та планетарного здоров'я при університеті Лінкольна встановили, що в загибелі середньовічних річкових цивілізацій в Центральній Азії 700 років тому винна зміна клімату.

Про це повідомляє Daily Mail.

Вчені досліджували русла річок навколо Аральського моря в Центральній Азії, які історично були величезними водоймами, але тепер складають лише частину його колишніх розмірів. Сотні років тому Аральське море і його великі річки були центром розвинених річкових цивілізацій, які використовували зрошення паводковими водами для ведення сільського господарства.

Занепад регіону часто пов'язують з руйнівним вторгненням Монгольської імперії на початку 13 століття на чолі з Чингісханом. Однак нове дослідження показало, що причиною загибелі став не він, а зміна клімату і посушливість.

Експерти реконструювали вплив зміни клімату на паводкове землеробство в регіоні, частково використовуючи радіометричне датування зрошувальних каналів. Вони виявили, що зменшення річкового стоку, викликане більш сухими умовами, було серйозною загрозою для смерті раніше процвітаючих цивілізацій.

"Ми виявили, що Центральна Азія швидко відновилася після арабських вторгнень у 7-8 століттях нашої ери через сприятливі вологі умови. Але тривала посуха під час і після більш пізнього монгольського руйнування знизила опірність місцевого населення і завадила відновленню великомасштабного іригаційного сільського господарства", - сказав автор дослідження і професор Марк Маклін.

Басейн Аральського моря в Центральній Азії почав зменшуватися у 1960-х роках і в значній мірі висох до 2010-х років. Раніше ЮНЕСКО охарактеризувало це як "екологічну катастрофу". Але колись це було величезне озеро, що лежить між Казахстаном і Узбекистаном. Його основні річки Амудар'я і Сирдар'я були центром розвинених річкових цивілізацій і головним вузлом Шовкового шляху впродовж більше 2000 років.

Шовкові шляхи були історичними сухопутними маршрутами, за якими велася прибуткова торгівля шовком, що з'єднували Східну Азію і Південно-Східну Азію з Південною Азією, Персією, Аравійським півостровом, Східною Африкою і Південною Європою.

Як повідомляв "Апостроф", розвинена Мінойська цивілізація, яка існувала на Криті з 2700 до 1400 року до н. е. і загинула після виверження вулкана на острові Фіра, мала значні успіхи в мореплавстві.