RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Чингісхан тут ні при чому: вчені розкрили загадку зникнення давніх цивілізацій в Азії

Занепад розвинених річкових цивілізацій в басейні Аральського моря в Центральній Азії, які були основним вузлом Шовкового шляху впродовж більше 2000 років, традиційно пов'язують з монгольською навалою на початку 13 століття нашої ери. Однак, нещодавно вчені поставили під сумнів цю усталену думка.

Відповідне дослідження міжнародної команди вчених з Університету Амстердама і Університету Лінкольна опубліковано в науковому виданні Proceedings of the National Academy of Science.

Дослідники зосередили свою увагу на археологічних пам'ятках і зрошувальних каналах оазису Отрар, об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, який колись був торговим вузлом Шовкового шляху, розташованим на стику річок Сирдар'я і Арись на півдні Казахстану.

Вони досліджували регіон, щоб визначити, коли зрошувальні канали було закрито, і вивчали динаміку річки, води якої живили канали. При цьому було виявлено, що багато ділянок в оазисі Отрар було закинуто в зв'язку з посухою в 9 столітті нашої ери. Монгольська навала і руйнування оазису відбулося більш ніж через 200 років - в 1219 році н.е.

"Наші дослідження показують, що саме зміна клімату, а не Чингісхан, стало основною причиною загибелі забутих річкових цивілізацій Центральної Азії", - підкреслив один з авторів дослідження доктор Марк Маклін.

На думку вчених, тривала посуха під час і після монгольського руйнування знизила опірність місцевого населення і завадила відновленню великомасштабного іригаційного сільського господарства.

Як повідомляв "Апостроф", на узбережжі Нідерландів археологи виявили серед сотні артефактів численні наконечники, які були виготовлені з людських кісток.