RU  UA  EN

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 травня

Всі новини

Вчені зробили приголомшливу знахідку під льодовиками - таке може бути і на інших планетах: відео

Американські вчені в льодовиках, які не містять кисню і де не може бути життя, зробили сенсаційну знахідку. Вони виявили живі організми, процес життєдіяльності яких підтримується завдяки газоподібному водню. Відкриття вчених стало ще одним підтвердженням гіпотези, що у Всесвіті можуть існувати інші форми життя.

Про це пише видання Express.

Дослідники з Університету штату Монтана, які вивчали зразки з льодовиків в Канаді і Ісландії, виявили організми, які можуть жити без кисню.

Як відомо, в природі існують живі істоти, які можуть жити і розмножуватися в екстремальних умовах навколишнього середовища. Їх називають екстремофілами. Зокрема, ці організми можуть жити в киплячій воді, кислоті, водному середовищі ядерних реакторів і навіть в токсичних відходах.

Дослідники розширили перелік екстремофілів живими істотами, що є під крижаним покривом.

"Ми продовжували знаходити організми, які живуть в цих системах і підтримуються газоподібним воднем ", - сказав один з авторів дослідження, доктор Ерік Данхем з факультету мікробіології та імунології сільськогосподарського коледжу.

Спочатку вчені не могли зрозуміти, звідки взявся водень з-під цих льодовиків, однак пізніше вчені зрозуміли механізм його утворення. Як виявилося, в результаті ланцюжка фізичних і хімічних процесів, коли багата кремнеземом корінна порода під льодовиками дробиться на мінерали під дією чистого ваги льоду нагорі, утворюється водневий газ. І коли ці мінерали з'єднуються з талою крижаною водою, вони виробляють водень.

Вчені припустили, що колонії мікробів під товщею льоду могли зібрати цей газоподібний водень і об'єднати його з вуглекислим газом для вироблення органічної речовини, відомої як біомаса.

На думку дослідників, їхня знахідка допоможе виявити роль екстремофілів в збереженні життя в льодовикові періоди. Також експерти припустили, що подібні процеси могли або вже сталися в середовищі інших планет, що вказує на позаземне життя.

Відео приголомшливого відкриття вчених можна переглянути за посиланням.

Як повідомляв "Апостроф", вчені з Університету штату Орегон нещодавно виявили загадкову вимерлу квітку, яка збереглася у шматку бурштину. Valviloculus pleristaminis цвіла у крейдяному періоді, коли динозаври ще блукали по Землі.