RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

​Названо найкрутішу стародавню зброю, знайдену археологами в 2020 році: фото

У 2020 році археологи виявили дивовижні мечі, кинджали та іншу зброю.

Про це повідомляє Live science.

Метальна палиця льодовикового періоду

Цей інструмент для полювання використовували ще Homo heidelbergensis в льодовиковий період. Знайшли предмет в Німеччині. Його довжина становить 64,5 см.

Вчені говорять, що цій палиці вже 300 тисяч років. Її раніше використовували для вбивства дрібних тварин: кроликів, лебедів, качок.

Старовинний меч

Це один з найстаріших мечів, який коли-небудь виявляли. Його знайшли в монастирі Сан-Лазаро-дельї-Армені. Зброї вже близько 5000 років. Вона родом з Анатолії (сучасна Туреччина).

Меч з красивим руків'ям

На знахідку натрапив в лісі грибник. Він помітив, що з землі стирчало лезо. Руків'я меча прикрашено тонким різьбленням в формі кола і півмісяця.

Археологи досліджували артефакти і віднесли його до бронзового віку, приблизно 3300 років тому.


Поховання зі зброєю

Археологи знайшли могилу, де близько 2,5 тисяч років тому поховали чоловіка, двох жінок і дитину. Там же знайшли і схованку зі скарбами, включаючи бронзові кинджали, ножі та сокири.

Поховані в могилі люди були частиною тагарської культури. Зброя лежала поруч з чоловіком і молодою жінкою. Для тагарських жінок було звичайною справою ховати зі зброєю, хоча зазвичай у них були луки і стріли, а не сокира, знайдена в цій могилі. Чоловік і жінка, ймовірно, померли у віці від 30 до 40 років. Біля їхніх ніг згорнулося тіло жінки років шістдесяти. У могилі археологи знайшли кістки немовляти молодше місяця.

Зброя з кістки

Кістяне руків'я ножа, виявлено на острові Мен недалеко від Англії, свідчить про творчі здібності древніх народів. Артефакт був знайдений в могилі з кістками чотирьох осіб, у тому числі принаймні одного підлітка і одного немовляти. Поряд з частково обгорілими кістками, які були зібрані в дві урни, археологи виявили кістяні намистинки і там була навершя кістяного ножа, ймовірно, зроблені з кістки корови або коня. Дослідники повідомили, що леза не було, але навершя могла вмістити ніж розміром з сучасний столовий ніж.

Римський кинджал

Його довжина становить 35 см. Він був знайдений в могилі римського солдата в Хальтерн, місці римської військової бази між 27 м до н.е. і 14 р н.е.

Кинджал є одна з небагатьох видів зброї, виявлених на місці. Його лезо виготовлено з заліза, а руків'я інкрустовано сріблом. Він прикрашений червоним склом і емаллю, сріблом і чернею (чорна суміш, часто з сірки, міді, срібла і свинцю).

Меч для "дзеркального загробного світу"

Він був знайдений в Норвегії в 1100-річній могилі вікінга. Але що робило могилу дивною, так це те, що меч був зліва від воїна. Мечі вікінгів майже завжди знаходять закопаними праворуч від померлого.

У житті воїн-правша носив меч зліва, щоб його було легко дістати. Той факт, що воїни вікінгів поховані з мечами праворуч, передбачає, що вони вірили в "загробне життя в дзеркалі", в якому все було перевернуто. Воїн, похований на норвезькій могилі, міг бути шульгою, припускали першовідкривачі. Це означало, що за життя він носив свій меч праворуч. Таким чином, його меч був поміщений зліва від нього, щоб підготуватися до загробного життя в дзеркалі.

Меч в озері

Десь в 16 столітті тіло середньовічного воїна осіло на дні литовського озера. Його знайшли там у зборі зі зброєю солдата в кінці цього року під час огляду моста. Поруч з тілом знаходилися два ножа з дерев'яними ручками і залізний меч, все в дивно гарному стані.

Рання артилерія

Артефакт, виявлений в національному парку Крка в Хорватії, на перший погляд виглядає як надпотужний термос, але насправді це знаряддя XVII чи XVIII століть.

Пристрій являє собою свого роду міномет, який використовується при облозі фортеці чи замку. Бронзовий артефакт був знайдений недалеко від фортеці Нечвен, археологічних руїн початку XIV століття.

Як повідомляв "Апостроф", вчені з Омського державного університету під час розкопок на території пам'ятки епохи пізнього палеоліту Черноозер'я II виявили артефакти віком 12 тисяч років: кістки, щелепи, ребра і наконечник стріли. Така знахідка може змінити думку археологів - вона підтверджує, що на той час люди володіли більш прогресивним зброєю, ніж вважалося до цього часу.