RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Вчені розкрили моторошну таємницю знарядь, які використовували люди 2,6 млн років тому: фото

Дослідники Тель-Авівського університету знайшли свідчення того, що стародавні люди зберігали і вживали в їжу кістковий мозок тварин в печері під Тель-Авівом.

Про це пише Daily Mail.

В ході досліджень були здобуті докази, що стародавні люди 2,6 млн років тому зберігали кістки тварин на термін до дев'яти тижнів, перш ніж вживати їх.

"Кістковий мозок є важливим джерелом харчування, і тому він довгий час зустрічався в доісторичної дієті. До сих пір свідоцтва вказували на негайне споживання кісткового мозку після видалення м'яких тканин. У нашій статті ми представляємо докази зберігання і відстроченого споживання кісткового мозку", - коментує результати дослідження професор університету Ран Баркай.

Доісторичні люди приносили в печеру окремі частини трупів тварин, а особливою популярністю користувалися лані - їх кінцівки і черепа були доставлені в печеру, в той час як у решті частини туші вирізали м'ясо і жир, залишаючи лише неїстівні частини.

"Ми виявили, що на кістках ніг оленя є унікальні пошкодження, які не характерні для слідів, що залишилися після зняття свіжої шкіри, руйнування кістки і вилучення кісткового мозку", - продовжив інший учений Харді Россель.

Тому фахівці прийшли до висновку, що ці розрізи з'явилися в результаті використання крем'яних знарядь для зняття висохлої шкіри. Тобто, стародавні люди шкіру залишали навмисне.

Дослідження ізраїльських вчених - найраніший доказ в світі збереження харчових продуктів і відстроченого споживання їжі. Це відкриття може доповнити інші свідоцтва новаторського поведінки, виявленого в печері Кесем, включаючи переробку, регулярне використання вогню, а також приготування і смаження м'яса.

Раніше ми розповідали, що археологи виявили в іберійської гробниці кришталевий кинджал, якому 5 тисяч років.