RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Археологи знайшли в Туреччині загублене царство - там було послання, якому 3 тис. років: фото

Археологи з Університету Чикаго (США) виявили в південній частині Туреччини, неподалік від міста Конья, залишки стародавнього королівства, згадки про який було втрачено в історичних хроніках про легендарного царя Мідаса, від дотиків якого все перетворювалося на золото.

Про це пише Science Alert.

Розкопки в цьому місці почалися після повідомлення місцевого фермера, який знайшов біля іригаційного каналу великий дивний камінь з незрозумілими написами. Фахівці визначили, що написи зроблено лувійською мовою, якою користувалися в регіоні в бронзовому і залізному віках.

Камінь виявився частиною стародавньої стели, на якій розповідалося про перемогу царя Хартапи над могутньою Фрігією, яка існувала приблизно 3000 років тому. Згідно з написами, війська Хартапи взяли в полон царя Мідаса - героя легенди про "золотий дотик". Столицею ж держави Хартапи був місто розташоване біля кургану Тюркмен-Карахоюк, де працювали археологи.

Вчені були вражені знахідкою, оскільки раніше ні про державу Хартапи, ні про стародавнє місто не було згадки а хроніках.

"Ми й гадки не мали про це королівство. В одну мить у нас з'явилася глибока нова інформація про Близький Схід залізного віку ... Усередині цього кургану ми знайдемо палаци, пам'ятники, будинки. Ця стела дивовижна, неймовірно вдала знахідка", - говорить археолог Джеймс Осборн.

Як повідомляв "Апостроф", раніше на півострові Урла-Чешме на заході Туреччини група турецьких вчених і археологів виявила залишки 2500-річного храму Афродіти