RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Поміщається на кінчику пальця: вчені знайшли найменшу рептилію в світі, фото

На Мадагаскарі команда дослідників виявила новий вид хамелеона настільки маленьких розмірів, що рептилія поміщається на кінчику пальця.

Про це розповідає New Atlas.

Brookesia nana, або нанохамелеон, був знайдений на півночі острова. Самка має довжину тіла до 29 мм - це найменші розміри серед відомих геконів і хамелеонів. Самці ще менші - довжиною до 22 мм з хвостом. Самець нанохамелеона став найменшою рептилією в світі. Він менший за попереднього рекордсмена з родинного виду B. tuberculata приблизно на півміліметра.

Щоб переконатися, що знайдені особини дорослі, було проведено мікроскопічне рентгенівське сканування. У самки виявили два зародкових яйця, а статеві органи самця виявилися досить розвиненими для спарювання з самками більшого розміру.

Дослідники відзначили, що середовище проживання нового виду може обмежуватися лише кількома гектарами. Через це їм загрожує зникнення

"На жаль, місце життя нанохамелеона піддається сильному тиску через вирубку лісів, але нещодавно цю територію визначили як заповідну зону, і, сподіваємося, це дозволить цьому крихітному новому хамелеону вижити", - сказав учений Олівер Говлічек.

Як повідомляв "Апостроф", раніше група дослідників зі Смітсонівського інституту (США) і В'єтнамської академії наук натрапили на унікальну змію з бузково-антрацитовим забарвленням.