RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У пустелі знайшли останки невідомого раніше динозавра - був "братом" найбільшої істоти планети: фото

У пустелі Кизилкум на території Узбекистану виявлено що раніше не ідентифікований вид динозаврів, який був Диплодоки - найбільшому суті, будь-коли жило на планеті.

Про це повідомляє видання The Daily Mail.

Міжнародна команда дослідників виявила копчикову кістку, що належить динозавру, якого назвали Джаратітанісом кінги (Dzharatitanis kingi), в формації Біссекти, відомої як "кладовище динозаврів".

Ці рептилії населяли прибережну рівнину в найзахіднішій точці азіатській суші 100 мільйонів років тому, коли континенти Землі ще були з'єднані.

У істоти був хлистоподобний хвіст і довга шия, що дозволяло йому добиратися до високих дерев, щоб задовольнити свій величезний трав'яний апетит. Також він мав маленьку голову і гострі, як бритва, зуби, схожі на олівець, якими зривав з дерев цілі гілки. Його масивне тіло довжиною близько 20 метрів і висотою як два двоярусних автобуса, тримався на чотирьох стовпчастих ніжках.

Джаратітаніс кінги є новим видом і родом в уже існуючому сімействі реббахізаврід, до яких належить найбільший із динозаврів - Диплодок.

Останки реббахізаврідів було розкопано в Південній Америці, Африці, Північній Америці і Європі, але ніколи раніше в Азії.

"Це перший реббахізаврід, виявлений в Азії, і один з наймолодших в відомого літопису скам'янілостей", - зазначив провідний автор дослідження доктор Олександр Авер'янов з Російської академії наук в Санкт-Петербурзі.

Як повідомляв "Апостроф", вчені вважають, що Юпітер міг стати причиною вимирання динозаврів на Землі.