RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Вчені відтворили вигляд тиранозавра рекса і зробили цікаве відкриття: фото

Вчені проаналізували щелепи молодих та дорослих тиранозаврів Rex, які мешкали 68-66 мільйонів років тому, і виявили, що вони по-різному кусали свою здобич. Дорослі тиранозаври могли завдати укусів, які дробили кістки з неймовірною силою, в той час як молоді особини цього виду динозаврів мали слабкі щелепи і могли полювати на меншу здобич.

Про це пише видання Daily Mail.

Тиранозавр - вид динозаврів, подібний до птахів, який харчувався м'ясом. Їх часто називають "королем динозаврів'', але нове дослідження свідчить, що тиранозавр рекс не був таким страшним, принаймні, у підлітковому віці.

Дослідники з Університету Брістоля використовували 3D-моделювання та обчислювальні дослідження для аналізу механіки щелеп молодих і дорослих тиранозаврів. Вони з'ясували, як саме ці тварини кусали свою здобич, і дійшли висновку, що молодші тиранозаври не могли добувати собі шматки м'яса у здобичі, як це робили дорослі. Завдяки своєму сильному укусу щелепи дорослі тиранозаври краще виривали шматки плоті зі своєї здобичі.

Це вказує на те, що молодші тиранозаври, можливо, полювали на меншу здобич, перш ніж перейти до більших істот, коли вони дорослішали і їхні щелепи стали сильнішими.

"На основі біомеханічних даних, ми припускаємо, що молоді тиранозаври переслідували меншу здобич і виконували екологічну роль, подібну до динозаврів-хижаків, таких як дромеозаври. Дорослі тиранозаври, швидше за все, підкоряли собі великих динозаврів, таких як гадзазаври та трицератопси, яких швидко вбили в результаті роздроблення їхніх кісток", - зазначив провідний автор дослідження Андре Роу, докторант геології Школи наук про Землю в Університеті Брістоля.

Тиранозаври рекс були різновидом динозаврів, подібним до птахів, але харчувалися вони м’ясом. Вони мешкали між 68–66 мільйонами років тому в теперішній західній частині Північної Америки. Ці тварини могли досягати 12 метрів у довжину і 12 футів (4 метри) у висоту.

На сьогодні зібрано понад 50 скам'янілих зразків тиранозавра рекса. Вважається, що у цієї монстроподібної тварини був один з найсильніших укусів у царстві тварин.

Як повідомляв "Апостроф", в Уельсі фахівці намагаються розгадати загадку невідомої морської істоти, яку знайшли на одному з місцевих пляжів. Довжина хребта морського чудовиська становить 7 м, вага приблизно 4 т.