RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

У Китаї знайшли останки динозавра і яйця з ембріонами - загинув, сидячи на гнізді: фото

У Китаї виявили скам'янілі останки динозавра, що сидить в гнізді на яйцях, в яких збереглися ембріони.

Про це пише Whatsnew 2 day.

Останки овірапторозавра, динозавра-теропода, схожого на птахів, який жив 130-66 мільйонів років тому, знайшли в скелях віком 70 мільйонів років, розкопаних недалеко від залізничного вокзалу в місті Ганьчжоу, провінція Цзянси.

Дорослого овірапторозавра виявили в кладці з не менше 24 яєць, принаймні сім з яких містили останки скелета невилуплених пташенят.

Знахідка дала можливість зрозуміти, що, що овірапторозаври висиджували свої гнізда, а не просто охороняли, як крокодили.

"Хоча кілька дорослих овірапторидів були виявлені в гніздах їх яєць і раніше, в цих яйцях ніколи не було ембріонів. Цього разу дитинчата були майже готові до вилуплення, що, безсумнівно, говорить про те, що цей овірапторід дбав про своє гніздо протягом довгого часу", - зазначив палеонтолог хребетних Метью Ламанов з Музею природної історії Карнегі в Піттсбурзі, штат Пенсільванія.

Він додав, що цей динозавр був турботливим батьком, який врешті-решт віддав своє життя, доглядаючи за своїми дітьми.

Як повідомляв "Апостроф", в скам'янілостях, розкопаних в Узбекистані, був виявлений раніше не ідентифікований вид динозаврів, які були вдвічі більші за двоповерховий автобус.