RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Вчені виявили несподівану знахідку в Гренландії - може переписати історію: фото

Вчені, що аналізують зразки грунту, який був узятий в якості зразка в Гренландії в 1960-х роках, виявили свідоцтва древнього рослинного життя. Відкриття може не тільки переписати історію острова, а й попередити про схильність Гренландії до зміни клімату.

Про це пише Express.

Дослідники з Університету Вермонта в США зробили відкриття більш ніж через 50 років після того, як лід був зібраний в рамках надсекретного проекту армії США. У 1996 році армійські вчені пробурили більше кілометра на північному сході Гренландії і зібрали відкладення грунту. Частину з них було забуто в данській морозильній камері. Їх виявили заново в 2017 році.

Вчений з Вермонта почав заново вивчати зразок грунту. на його превеликий подив, відкладення були змішані з гілками і листям.

Сьогодні Гренландія в основному покрита льодом, але відкриття передбачає, що колись вона була покрита зеленою тундрою. Подібний пейзаж можна побачити і сьогодні в східній Гренландії.

У минулому році міжнародна група вчених під керівництвом дослідників з Вермонта, Колумбійського університету і Копенгагенського університету вивчала відкладення і скам'янілості рослин.

Дослідники визначили, що Гренландія мала бути майже повністю вільною від льоду протягом останнього мільйона років або, можливо, навіть останніх кількох сотень тисяч років.

І наслідки цього відкриття викликають занепокоєння - якщо Гренландія може повністю розтанути без додаткового впливу глобального потепління, що станеться тепер, коли викиди парникових газів нагрівають планету?

Крижаний щит Гренландії містить достатньо води, щоб підняти глобальний рівень моря на 20 футів (близько 7 метрів). Цієї води досить, щоб затопити прибережні мегаполіси, такі як Лондон, Бостон і Маямі.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Норвегії археологи обстежили крижаний покрив Лангфонна і виявили десятки стріл, деяким з яких 6 тисяч років.