RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

Протефлазід проти коронавірусу: вчені поінформували чиновників про ефективність препарату

Офіційний Інформаційний лист провідних вірусологів України про результати досліджень діючої речовини протефлазід направлено всім обласним департаментам охорони здоров'я та медичних науково-дослідним установам.

Відправники Інформаційного листа ("напрямок впровадження - віруси і вірусні інфекції") - обидва головні вірусологічні установи країни: Інститут епідеміології імені Громашевського НАМНУ та Інститут молекулярної біології НАНУ; а також Центр наукової медичної інформації МОЗ - повідомляє Медобоз, передають "Українські новини".

У березні 2020 провідні епідеміологи НАМНУ заявили, що український противірусний препарат Протефлазід показав здатність гальмувати реплікацію коронавірусів. В Інституті епідеміології ім Громашевського діючу речовину досліджували на коронавірус гастроентериту свиней. Вчені припустили, що вона може діяти і на SARS-CoV-2, який має аналогічні "мішені" для роботи противірусного препарату.

Ця заява, а також пропозиція керівництва Академії медичних наук України ввести препарат в національний протокол лікування Ковід-19, в березні 2020 реакції з боку Міністерства охорони здоров'я не отримали, але викликали хвилю критики, зокрема, з боку екс-в.о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун.

В Інформаційному листі, розісланому 2 квітня 2021, дослідники повідомляють про підтвердження своєї гіпотези декількома зарубіжними авторитетними науковими центрами. У документі описана серія досліджень препарату, проведених протягом року в наукових центрах Америки та Європи: в Галвестонській національній лабораторії (США), Саарландському університеті (Німеччина), Ганноверській медичній школі (Німеччина), Лабораторії BSL3 CReSA (Іспанія).

"Проведені дослідження свідчать про високу специфічну противірусну ефективність препарату Протефлазід на коронавіруси людей (сезонний HCoV 229 E і пандемічний SARS-CoV-2) і тварин (ТГС). Показано, що мішенями дії Протефлазіду на SARS-CoV -2 є його РНК-полімераза і головна 3CL-протеаза (білки, блокування яких перешкоджає розмноженню вірусу) - що є обґрунтуванням для подальшої розробки схем специфічної профілактики і лікування СOVID -19"- відзначають автори.