RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Вчені з'ясували, де може "ховатися" життя на Марсі - відкриття вражає: фото

На Марсі знайшли підтвердження того, що там може існувати життя. Ховатися воно може в підземних водах і породах.

Про це пише сайт Dailymail.

Група вчених з Університету Брауна вивчила хімічний склад порід, які фактично є марсіанськими метеоритами. Це фрагменти, що відірвалися від Червоної планети і потрапили на Землю.

Вони визначили, що ці породи при постійному контакті з водою, починають виробляти хімічну енергію. Саме вона потрібна для появи і підтримки життя мікробних спільнот. Їх можна порівняти з тими мікроорганізмами, які виживають в неосвітлених глибинах Землі.

У цієї реакції є назва - радіоліз. Вона ще виникає, коли радіоактивні елементи в породах розбиваються о воду і вступають в реакцію з атомами водню і кисню, які збирають мікроби для отримання енергії.

Оскільки раніше вчені вже припустили, що велика частина земної кори Марса складається саме з подібних метеоритів, можна зробити висновок, що частина надр планети, цілком, може бути заселена різними мікроорганізмами.

Джессі Тарнас, науковий співробітник Лабораторії реактивного руху NASA, який керував даним дослідженням, резюмував:

"Велике значення тут для науки про підземні дослідження полягає в тому, що всюди, де у вас є грунтові води, є хороший шанс, що у вас буде достатньо хімічної енергії для підтримки підповерхневого мікробного життя."

Робити остаточні висновки ще рано, проте вчений додав:

"Ми не знаємо, зароджувалося чи коли-небудь життя під поверхнею Марса, але якби це було так, ми думаємо, що там було б достатньо енергії, щоб підтримувати її аж до сьогоднішнього дня."

Як писав "Апостроф" раніше, Ілон Маск зібрався побудувати місто на Марсі.