RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Вчені з'ясували, коли сформувалися континенти на Землі - це змінює всі уявлення

Дослідники вивчили породу, яка зветься барит, розташовану на трьох різних континентах, і прийшли до висновку, що континентальна кора вперше з'явилася на поверхні Землі близько 3,7 млрд років тому - на півмільярда років раніше, ніж передбачалося.

Про це пише Daily Mail.

Перша поява континентів також означала початок вивітрювання - процесу, який додає в океан характерні мінерали та поживні речовини.

Записи про ці мінерали зберігаються в літописі стародавніх гірських порід - і геологи традиційно вивчали морські карбонати, щоб вивчити стародавнє вивітрювання.

Геологи досліджували мінерал барит, який утворюється, коли сульфат в океанській воді вступає в реакцію з барієм в результаті гідротермальних явищ.

"Склад шматка бариту, який знаходився на Землі три з половиною мільярди років - точно такий же, як коли він фактично випав в осад", - сказала автор дослідження Дезіре Рурдінк.

"По суті, це дійсно відмінний реєстратор для вивчення процесів на ранній Землі", - додав геохімік з Бергенского університету в Норвегії.

У своєму дослідженні вчені протестували шість різних родовищ бариту, розташованих на трьох різних континентах, вік яких коливається від 3,2 до 3,5 мільярдів років.

Грунтуючись на своїх результатах, команда прийшла до висновку, що вивітрювання континентів вперше почалося близько 3,7 мільярда років тому - на 500 мільйонів років раніше, ніж передбачалося.

Раніше група фахівців виявила зв'язок між людиною і морськими істотами, які жили на планеті Земля 555 мільйонів років тому.