RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Знайдено останки вимерлої морської ящірки - з великими щелепами і 10 метрів в довжину: фото

Міжнародна група палеонтологів виявила в Марокко скам'янілості невідомого раніше виду гігантських морських ящірок - мозазаврів. Тварина, яка отримала назву Pluridens serpentis, була поширена приблизно 72-66 мільйонів років тому.

Про це пише журнал Cretaceous Research.

Вчені натрапили на знахідку пізнього крейдяного періоду в Марокко, де було знайдено безліч інших видів мозазаврів. Така висока різноманітність цієї групи говорить про те, що перед вимиранням вона була надзвичайно поширена.

Мозазаври (Mosasauridae) - група морських рептилій із загону лускатих: в різний час їх ріднили то зі зміями, то з варанами. Останні дослідження показали, що, швидше за все, мозазаври - сестринська група змій. В кінці крейдяного періоду (приблизно 72-66 мільйонів років тому) ці рептилії стали домінуючими морськими хижаками. Найбільш різноманітна фауна мозазаврів знайдена в відкладеннях періоду пізньої крейди фосфоритоносного басейну Улед-Абдун в Марокко. Дослідники відкрили там близько десятка видів мозазавров різного розміру і з різною будовою зубної системи. Наприклад, у Xenodens calminechari були гострі ріжучі зуби, а у деяких інших видів - тупі і короткі, з допомогою яких вони розколювали тверді панцирі жертв.

Палеонтологи з Великобританії, Марокко і Франції під керівництвом Ніколаса Лонгріч (Nicholas R. Longrich) з Університету Бата вивчили викопні рештки невідомого мозазавра з басейну Улед-Абдун і на їх основі описали новий вид в роді Pluridens - P. serpentis. Вчені розрахували, що його максимальна довжина була близько 10 метрів. При цьому P. serpentis мав довгі щелепи з численними дрібними зубами - ймовірно, його здобиччю були невеликі риби і молюски.

Два повних черепа і кілька окремих щелеп P. serpentis дозволили вченим більш ретельно вивчити будову представників роду Pluridens. За їх даними, P. serpentis мав порівняно невеликі очі - ймовірно, цей вид мозазаврів покладався на інші органи чуття - на його щелепах палеонтологи виявили велику кількість нервово-судинних отворів, що говорить про розвинену механорецепцію.

Крім того, спорідненість зі зміями дозволяє припустити наявність хеморецепції за допомогою роздвоєного язика. Змії, в тому числі морські, за допомогою язика можуть збирати молекули з навколишнього середовища, а потім розпізнавати їх.

Вчені дійшли висновку, що ці мозазаври процвітали перед крейда-палеогеновим вимиранням.

Як повідомляв "Апостроф", команда дослідників з Інституту палеобіології Польської академії наук (PAN) і Варшавського університету (UW) виявила на південному заході Польщі скам'янілості невідомого раніше виду вимерлої рептилії - етозавра.