RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Археологи знайшли череп печерного ведмедя - знахідка відкрила таємницю життя древніх людей: фото

Археологи виявили череп печерного ведмедя, який жив приблизно 35 тисяч років тому.

Про це йдеться в статті, опублікованій в журналі Вісник археології, антропології та етнографії.

Історична знахідка була виявлена в печері Іману в Республіці Башкортостан.

За словами археологів, на тім'яній частині черепа вони виявили штучний отвір, який могла нанести людина за допомогою списа з біфасіальним наконечником. Дана знахідка є першим прямим свідченням того, що палеолітична людина полювала на малого печерного ведмедя.

Печера Іману - це палеолітичний пам'ятник, розташований на Південному Уралі. У різний час тут були виявлені численні фрагменти кісток тварин, вироби з каменю і кістки, які археологи віднесли до мустьерской епосі.

Багато фрагментів виявлених кісток належать малим печерним ведмедям, які населяли територію Північної Євразії в пізньому плейстоцені (250-10 тисяч років тому). Однак до сих пір не було чітких свідчень, що людина в епоху палеоліту могла полювати на малих печерних ведмедів. Археологи припускають, що, швидше за все, людина побоювався вступати у відкритий бій з такими небезпечними тваринами і могла лише обробляти туші вже загиблих ведмедів.

Як повідомляв раніше "Апостроф", вченим вдалося повернути до життя древню тварину, яка провела в сплячці у вічній мерзлоті більше 24 тисяч років.