RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

У біблійному місті Давида знайшли скарб з акулячими зубами часів динозаврів

Археологи виявили на території одного з найстаріших районів Єрусалима - Міста Давида - незвичайний скарб часів царя Соломона. Він містить скам'янілі зуби акул часів динозаврів, ймовірно їх колекціонували жителі древнього Ізраїлю.

Про своє відкриття вчені розповіли на конференції Goldschmidt 2021.

Вони відзначили, що імовірно, ці зуби зібрали стародавні цінителі чудасій, проте на даний момент однозначних підтверджень цієї версії немає.

"Ці зуби явно не використовувалися в якості знарядь праці або прикрас, а цінителі старожитностей часто купують скам'янілі зуби акул навіть сьогодні. Тому цілком ймовірно, що жителі Ізраїлю почали їх колекціонувати ще в залізному столітті", - розповів один з авторів дослідження, професор Майнцского університету (Німеччина) Томас Тюткен.

Скарб був знайдений в Місті Давида - найстарішому населеному районі Єрусалиму, де в біблійні часи був розташований палац царя Давида і столиця заснованого ним царства.

"Спочатку ми подумали, що зуби акул були просто харчовими відходами, які викинули жителі міста майже три тисячі років тому. Коли ми направили нашу статтю на публікацію, один з рецензентів зауважив, що наша знахідка була схожа на зуби стародавніх акул, які вимерли більше 66 млн років тому. Тому ми повторно вивчили зуби і виміряли їх вік ", - пояснив Тюткен.

Аналіз хімічного і ізотопного складу зубів показав, що їх вік становить близько 80 млн років, що робить їх "ровесниками" динозаврів кінця крейдяного періоду. Поруч з зубами було знайдено печатку та інші цінні артефакти віком близько 2,9-3 тисяч років. Всі ці знахідки була частиною одного і того ж скарбу часів царя Соломона.

Як розповідав "Апостроф", раніше в місті Беер-Шева на півдні Ізраїлю виявили колодязь з артефактами, які підтверджують історичність біблійного патріарха Авраама, від якого беруть початок три великих світових релігії - іудаїзм, християнство та іслам.