RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Американські археологи знайшли сліди найдавнішої рептилії на Землі - як вона виглядала: фото

Знайдена в США скам'янілість, дала вченим підказки про звички та спосіб життя древніх крихітних динозавроподібних істот, які могли бути попередниками рептилій.

Про це пише livescience.com

Довготіла звивиста рептилія, яка жила близько 310 мільйонів років тому, була названа на честь легендарної гігантської змії в міфології вікінгів, яка колись боролася з Тором, норвезьким богом грому.

Ця істота - мікрозавр ( "маленька ящірка"), рання група рептилій, які були одними з перших тварин з хребтом, які еволюціонували на суші. У Йормунгандр болті було тонке, подовжене тіло з короткими кінцівками і тупим черепом, а скам'янілість збереглася настільки добре, що зберегла відбитки лусочок, що нагадують луски сучасних рептилій.

У сукупності ці особливості припускають, що крихітний мікрозавр пробирався під землею і ковзав, як змія, повідомили дослідники.

За даними Музею палеонтології Каліфорнійського університету в Берклі, мікрозаври представляють собою одні з найстаріших скам'янілостей амніот, хребетних, у яких розвивалися ембріони в яйцях, заповнених рідиною з множинними шарами оболонок.

Тіло рептилії, довжиною всього 5 сантиметрів від носа до кінчика хвоста, було "обтічним, циліндричним і гладким" з короткими і товстими кінцівками і коротким хвостом.

Якщо мікрозаври дійсно є ранніми амніотами, змієподібна форма Йормунгандр болті пропонує новий погляд на те, як швидко змінилися тіла тварин після того, як вони виповзли на сушу з океану.

"Це означає, що еволюція амніот була швидшою, адже, як тільки вони опинялися на суші, вони змінювали форми свого тіла", - говорить Манн. "Це сильно відрізняється від того, що ми знаємо в даний час".

Раніше "Апостроф" писав, що вчені знайшли загадкові останки стародавньої людини і висунули сенсаційну версію.