RU  UA  EN

Вівторок, 28 травня
  • НБУ:USD 40.02
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.02
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 травня

Всі новини

Розірветься на частини - вчені назвали сценарій, при якому наша планета буде знищена: відео

Земля постійно обертається, як дзига. Однак, ми не можемо неозброєним оком це побачити, помацати, почути чи відчути. Вчені розповіли, що б сталося, якби Земля раптово перестала обертатися.

Про це повідомив популярний науковий портал Live Science.

Якби обертання раптово припинилося, кутовий момент кожного об'єкта на Землі розірвав би поверхню планети на частини, що призвело б до катастрофічних наслідків.

"Це просто уявний експеримент", - сказав Джеймс Зімбельман, старший почесний геолог Смітсонівського національного музею авіації і космонавтики у Вашингтоні, округ Колумбія. "Земля обертається з моменту свого утворення, що досить вражає", - додав він.

Земля робить один повний оберт навколо своєї осі кожні 23 години 56 хвилин 4,09053 секунди. За словами Зімбельмана, це означає, що оборот відбувається з кутовою швидкістю 1770 км / год на екваторі. На полюсах кутовий момент швидкості зменшується практично до нуля.

Якби планета раптом різко зупинилася, то кутовий момент, що передається повітрю, воді і навіть камінню уздовж екватора, продовжував би змушувати їх рухатися зі швидкістю 1770 км на годину. Рух розмив би поверхню, розриваючи її на частини і відправляючи осколки в верхні області атмосфери і космічний простір.

Але що таке кутовий момент?

Зробимо крок назад. Лінійний імпульс - це добуток маси об'єкта і його швидкості (напрямки і швидкості). Пасажир в автомобілі, котрий різко зупинився, продовжує рух вперед за рахунок лінійного імпульсу.

Кутовий момент - це обертальний аналог лінійного імпульсу. Цей добуток моменту інерції (сили обертання, необхідної для обертання маси) і кутової швидкості

"Одна з основ фізики - збереження кутового моменту", - сказав Зімбельман Live Science.

"Коли щось обертається, ви повинні докласти ту ж силу [в протилежному напрямку], щоб воно не оберталося", - додав він.

Але не все було б втрачено, якби Земля перестала обертатися.

Перегрупування, перетворення, зрощення

Згідно Зімбельману, що відкололися від поверхні осколки і частки відновлять деякий обертання, коли Земля і її залишки продовжать свій шлях навколо Сонця. Зрештою, гравітаційне тяжіння планети відверне ореол з фрагментів з несподіваним ефектом.

"Що Ісаак Ньютон допоміг нам зрозуміти за допомогою класичної механіки, так це те, що частини, які накопичуються і зближуються разом, вивільняють частину своєї власної енергії, нагріваючи предмети", - сказав Зімбельман.

Думайте про це як про метеорит, що летить по небу. Залишки, що опинилися в далеких куточках атмосфери і космічного простору, будуть притягнуті до поверхні гравітаційним тяжінням планети, і при ударі вони будуть виділяти енергію. За словами Зімбельмана, постійна бомбардування цими осколками призведе до зрідження кірки в розплавлений «океан гірських порід». Зрештою, що зіштовхуються фрагменти будуть знову поглинені розплавленим морем в результаті процесу, званого аккрецией.

За словами Зімбельмана, швидкий і руйнівний перехід також призведе до випаровування більшої частини води на поверхні планети. Хоча більша частина цієї испаренной води буде втрачена, деяка може бути включена в недавно затверділі мінерали, такі як олівін. Нарешті, не всі фрагменти будуть повторно поглинені шляхом акреції. Деякі зі шматочків планети будуть віднесені гравітаційним притяганням Місяця, бомбардуючи найближчий супутник і створюючи на його поверхні безліч кратерів.

Раніше ми також повідомляли, що недавно астрономи зробили унікальний знімок найближчій до нас планети за межами Сонячної системи.