RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Археологи розкопали стародавню будівлю із загадковими кам'яними фалосами: фото

У Туреччині під час розкопок комплексу споруд, виявленого на пам'ятнику Карахан-Тепе епохи раннього неоліту, археологи знайшли всередині однієї з будівель, в якій, ймовірно, проходили ритуальні церемонії, 11 вертикально встановлених кам'яних стовпів у вигляді фалосів та кам'яну чоловічу голову віком 11 тисяч років.

Про це розповідає Turkish Journal of Archaeology and Ethnography.

Археологи із Стамбульського університету проводили розкопки неолітичного поселення Карахан-Тепе. Центральне місце в ньому займала будівля діаметром 23 метри майже прямокутної форми із округленими кутами. Поруч була ще одна висічена споруда розміром 7×6 метрів, пов'язана з попередньою.

Як розповів професор Неджмі Карул, на стіні в центральній частині останньої будівлі знаходилася кам'яна голова чоловіка з лобом, товстими губами і бородою. Голова була трохи повернена у бік вхідних сходів. Усередині споруди знайшли 11 вертикально встановлених кам'яних стовпів у формі фалосів. Їхня висота - від 1 до 1,7 метра, діаметр - близько 30-50 сантиметрів.

Вчені дійшли висновку, що будинок був навмисно засипаний землею та скельними породами. Стовпи перед цим укріпили великим камінням. За словами професора, ймовірно, у цих будинках проводилися ритуальні церемонії.

Як розповідав "Апостроф", раніше в турецької Анатолії в стародавньому місті Блаундусі виявили 400 висічених в скелі гробниць віком приблизно 1800 років.