RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Непорочне зачаття можливо: в США вчені провели унікальний експеримент

У зоопарку Сан-Дієго пара каліфорнійських кондорів вилупилася з незапліднених яєць. Це перший випадок партеногенезу, зафіксований у цього виду птахів.

Про це пише dailymail.

Партеногенез - це статеве розмноження, при якому зародження ембріона відбувається без участі самця. Плід розвивається з яйцеклітини матері, отримуючи від матері не половину, а всі 100% генетичної інформації. Раніше партеногенез спостерігали у ящірок, комодських варанів, курей, індичок, домашніх голубів та деяких інших хребетних. У комах та членистоногих він зустрічається частіше.

Унікальний випадок виявили випадково, коли перевіряли генетичний матеріал кондорів у зоопарку.

Дві самки кондорів провели потомство, яке вчені пов'язали з ними, але не виявили зв'язку з особами чоловічої статі.

Нині цих кондорів уже немає. Один із них помер у 2003 році у віці двох років, а інший — у 2017 році у віці восьми років.

"Ці знахідки є першою заснованою на молекулярних маркерах ідентифікацією факультативного партеногенезу у видів птахів, особливо самок, що знаходяться в регулярному контакті з фертильними самцями", - йдеться в дослідженні.

Цей рідкісний вид знаходиться на межі вимирання. Дослідники вже більше 30 років проводять великі дослідження в галузі генетики, сподіваючись врятувати цих птахів.