RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

В Англії розшифрували напис на стародавньому артефакті із золота: фото знахідки

В Англії на березі річки Твід знайшли хрест з чистого золота розміром приблизно 1,5 на 2,5 см. Після його вивчення археологи з'ясували, що на ньому вигравіювана руна.

Як пише The History Blog, хрест знайшли на території колишньої англосаксонської держави Нортумбрія, яка була утворена в 655 році і проіснувала аж до 867 року, коли була захоплена вікінгами.

Вчені зазначають, що раніше їм не вдалося знайти англосаксонські хрести з рунами.

Після очищення на хресті прочитали там ім'я "Еадруф". Це ім'я невідоме історії та вчені охарактеризували його як "етимологічно загадкове".

У дослідженні говориться, перша частина імені Ead- часто зустрічається у старих англійських іменах. Вона перекладається як "щастя, удача", а ось закінчення "руф" в іменах не зустрічалося.

Також дивним виявилося місце знахідки хреста, адже тут немає слідів ранньосередньовічного поселення.

Хрест був виготовлений із золота і вчені вважають, що його власник був високопоставленою фігурою, що мала можливі зв'язки з англосаксонською королівською сім'єю чи чернечими громадами.

Загадковий Едруф міг бути відомою історичною особистістю, зокрема скинутим і вигнаним королем Нортумбрії. За іншою версією, власником таємничого золотого хреста міг бути Еардвульф з Ліндісфарна - єпископ чернечої громади в ІХ столітті.

Нагадаємо, що в одній із печер в Італії археологи виявили багато прикрашене поховання дівчинки.