RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

На Місяці помітили кратер від падіння загадкової ракети: фото

На Місяці помітили кратер від удару загадкової ракети, яка врізалася у супутник на початку березня. Про це свідчать знімки, зроблені 25 травня апаратом NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO).

Про це повідомляє наукове видання Science Alert.

Цікаво те, що на знімках видно подвійний кратер, що утворився в результаті зіткнення.

Астроном Білл Грей виявив незвичайний об'єкт та передбачив його падіння на Місяць ще у січні поточного року. Він стверджує, що ракета-носій "пройшла приблизно на 15 градусів від вертикалі.

За словами головного спеціаліста команди LRO Camera Марка Робінсона, місце падіння є східним кратером діаметром 18 метрів, який накладається на західний кратер 16 метрів у діаметрі. Такий кратер міг утворити об'єкт із виразною масою на кожному кінці. Звичайна відпрацьована ракета має масу, зосереджену на кінці двигуна, а на іншому кінці - порожній паливний бак.

Науковці вважали, що незвичним об'єктом може бути розгінний блок ракети-носія компанії SpaceX, яка 2015 року запустила кліматичну обсерваторію NASA (DSCOVR), вивівши до точки Лагранжа L1. Натомість у Лабораторії реактивного руху NASA спростували це, кажуть що траєкторія DSCOVR не мала б привести ракету-носій до Місяця. Грей, прагнучи узгодити суперечливі траєкторії, виявив, що ще 2015 року неправильно ідентифікував ракету-носій DSCOVR. Таким чином, SpaceX не була причетна до цього.

Потім припустили, що це міг бути розгінний блок китайської ракети, яка брала участь у місії "Чан'є-5-Т1" 2014-го. Проте в МВС Китаю заявили про те, що це не китайська ракета, мовляв, їхня впала в океан невдовзі після запуску. На думку астронома Грея, у китайському відомстві могли переплутати ракету-носія місії "Чан'є-5-Т1" з носієм "Чан'е-5", котра впала в океан.

Примітно, що місце падіння ракети вдалося знайти тільки через кілька місяців після події. Тоді як на пошук ударного кратера "Аполлон-16 S-IVB" пішло більше шести років.

Раніше ми писали, що 25-27 червня по Землі пройдуть магнітні бурі. Крім цього, протягом усього липня очікується кілька магнітних бурь різної сили.