RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Усередині стародавнього метеорита виявили дивний "алмаз": може стати ключем до надпотужної технології

Учені виявили всередині метеорита Canyon Diablo, який врізався в Землю 50 тисяч років тому і був виявлений в Аризоні в 1891 році, дивну переплетену мікроскопічну структуру, яку ніколи раніше не бачили.

Про це розповідає Live Science.

За словами дослідників, структура, що є взаємопов'язаною формою графіту та алмазу, має унікальні властивості, які можуть бути використані для розробки надшвидкої зарядки або нових типів електроніки.

Алмази всередині метеорита Canyon Diablo відомі як лонсдейліт, названий на честь британського кристалографа Кетлін Лонсдейл. Вони мають шестикутну кристалічну структуру і утворюються лише при дуже високих тисках та температурах.

Вивчаючи лонсдейліт у складі метеориту, дослідники виявили щось дивне: замість чистих гексагональних структур, там – нарости іншого матеріалу на основі вуглецю, званого графеном, зчепленого з алмазом.

Ці нарости відомі як діафіти і всередині метеорита утворюють цікавий шаруватий візерунок. Між цими шарами знаходяться "помилки укладання" - шари не вибудовуються ідеально.

Виявлення діафітів у метеоритному лонсдейліті передбачає, що їх можна знайти в іншому вуглецевому матеріалі та використовувати як ресурс. Відкриття також дає дослідникам краще уявлення про тиски і температури, необхідні для створення структури.

Як писав "Апостроф", раніше вчені розкрили походження найдавнішого метеорита "Чорна красуня".