RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Археологи розгадали загадку тату на муміях Стародавнього Єгипту: що відомо

Науковці висунули версію значення татуювань, які були ідентифіковані на муміфікованих тілах давньоєгипетських жінок, виявлених на березі Нілу. Очевидно, що поперек був популярним місцем для тату серед єгиптянок цілих три тисячі років тому.

Про це йдеться у статті The Journal of Egyptian Archaeology.

Читайте також: Під водою в давньоєгипетському загубленому місті знайшли цвинтар та корабель: фото

Примітно, що одну з двох жіночих мумій знайшли на території Дейр-ель-Медіни близько століття тому, проте тільки зараз науковці розпізнали чорні плями на шкірі трохи вище сідниць. Це була смужка з ромбів, які зображали також на стелях гробниць у ті часи.

Другу мумію єгиптянки археологи знайшли 2019 року. У неї теж було тату, проте його змогли ідентифікувати завдяки інфрачервоній фотографії. Це був симетричний візерунок на попереку, який більше нагадував воду з рослинами. Вчені припускають, що то зображено берег Нілу, де жінки часто бували під час вагітності чи менструації.

Раніше татуйовану мумію виявили у Єгипті 1891 року, а за кілька років в Дієр-ель-Медіні - ще сім, зокрема дві описані вище. цікаво, що у деяких татуювання було не лише внизу спини, а й на шиї та стегнах. Зокрема, одна з мумій, знайдена у ХХ столітті, вирізнялася тим, що на її стегні було зображення, схоже на єгипетського бога Беса, який вважався охоронцем вагітних.

Саме той факт, що тату здебільшого були довкола стегон і нижньої частини спини, схиляє до думки, що їхня функція була пов’язана з розмноженням.

При цьому, якби тату мали на меті забезпечити успішну вагітність і пологи, чи зменшення болю, то зустрічалися б частіше. Примітно, що на деяких знайшли близько трьох десятків татуювань. Можливо, татуювання робили тільки ті жінки-акушерки. Ще одна версія - вони могли представляти членів культу богині.

Нагадаємо, британські археологи виявили місто епохи Стародавнього Риму - там було знайдено поховання більш ніж 400 людей.