Вступна кампанія 2023: Рада підтримала важливий закон про тести та атестацію

У понеділок, 6 лютого, Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт, який скасовує державну підсумкову атестацію та визначає правила вступу до навчальних закладів у 2023 році.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Желєзняк.

Цього року діти не складатимуть державну підсумкову атестацію. Вступ проводитимуть за результатами національного мультипредметного тесту.

"Тільки за основу, за - 304. Скасування ДПА, надходження з НМТ. Порядок та предмети НМТ затверджує Кабмін", - зазначив нардеп.

Читайте також: Коли студенти зможуть виїжджати з України на навчання: прикордонники дали пояснення

Представник уряду в парламенті Тарас Мельничук уточнив, що законопроєктом пропонується доповнити закони України "Про повну загальну середню освіту", "Про професійну передвищу освіту" та "Про вищу освіту". У документі йдеться, що:

  • здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2022/2023 навчальному році, звільняються від проходження державної підсумкової атестації;
  • у 2023 році прийом на навчання до закладів фахової передвищої освіти та вищої освіти для здобуття ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра здійснюється без дотримання вимог вищезазначених законів в особливому порядку, визначеному Міністерством освіти і науки;
  • фінансування заходів з організації та проведення вступних випробувань для здобуття вищої освіти ступеня молодшого бакалавра, бакалавра та магістра здійснюється за рахунок видатків, передбачених у 2023 році бюджетною програмою "Здійснення зовнішнього оцінювання та моніторинг якості освіти Українським центром оцінювання якості освіти та його регіональними підрозділами", та за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством.

Як повідомляв "Апостроф", українські розробники створили мобільний додаток для смартфонів, який дозволяє учням не переривати навчання навіть під час блекаутів.