RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Не одразу побачиш під сяйвом: що ховається за плямами на Сонці

Після того, як були оприлюднені знімки "усміхненого" Сонця, телескоп Daniel K. Inouye створив серію докладних знімків сонячних плям. Фото показують рух плазми в сонячній атмосфері з роздільною здатністю близько 20 кілометрів.

Про це пише Science Alert.

Читайте також: Ближче до Бога: послання Папи Римського відправлять до космосу

Вчені зазначають, що сонячні плями за розміром можуть бути більшими за Землю. Однак вони короткочасні та виникають біля потужних магнітних полів. Активність сонячних плям не є постійною. Вона прив'язана до 11-річних циклів, протягом яких активність плям та спалахів досягає піку на сонячному максимумі (період найбільшої сонячної активності в циклі) та майже не знижується під час сонячного мінімуму. Астрономам поки що невідомо, що обумовлює ці сонячні цикли або що створює сонячні плями.

У цих плямах вчені розрізняють тінь та півтінь (яскрава область навколо тіні). Телескоп також сфотографував сонячні пори – ділянки, подібні до тіні, але без периферичної півтіні.

"Коли сонячна пляма починає розкладатися і зникати, її можна перетнути світловими містками. Подальший розпад призводить до того, що сонячна пляма втрачає свою півтінь; дуже рідко вдається зафіксувати процес цієї втрати", - зазначають вчені.

Також фахівці знімали текстуру на Сонці схожу на "попкорн". Вона виникає, коли гаряча плазма піднімається з центру ділянки на поверхні зірки та рухається до країв, опускаючись у міру охолодження. Такі "гранули" мають понад 1,5 тисячі кілометрів у діаметрі. Також вченим вдалося зафільмувати тонкі "нитки плазми", схожі на мазки, звані фібрилами або спікулами. Їхній діаметр досягає 200-450 км.

Раніше "Апостроф" писав, що в Америці виявили скелет одного з перших колоністів.

Вас також може зацікавити:

Вчені за допомогою сучасних технологій показали, як міг виглядати Олександр Македонський

На Волині знайшли перстень 13-го століття: у чому унікальність артефакту

У Польщі виявили дивні артефакти: вчені ламають голову, як статуетки виявилися поруч