RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

В.о. ректора Вінницького національного мед університету Вікторія Патрушенко розповіла про успіх вступної кампанії-2023

Серед багатьох закладів вищої медичної освіти під час вступної кампанії поточного року на лідерських позиціях опинився Вінницький національний медичний університет. Критерієм визначення успіху стала кількість поданих вступниками заяв.

Хоча лідером за кількістю зацікавлень абітурієнтів залишається Національний медичний університет імені О. О. Богомольця в Києві (8056 заяви), але Вінницький національний медичний університет (5088 заяв) обігнав інші медвиші: у Львівський національний медичний університет подано 4278 заяви, у Тернопільський державний медичний університет – 4582 заяви, в Івано-Франківський національний медичний університет – 4323, в Буковинський державний медичний університет – 3514, в Полтавський державний медичний університет - 2813, в Харківський національний медичний - 2218 та Одеський національний медичний - 1945. Решта медвузів України (14 держзакладів) отримала менше 1000 заяв. Пояснювати відрив розташуванням Вінниці некоректно, адже географічно більш західні медичні університети Львова, Тернополя, Чернівців "здали позиції" перед Вінницею, тому причина може полягати в зміні керівництва, модернізації освітнього менеджменту.

В.о. ректора ВНМУ, доктор медичних наук, професорка Вікторія Петрушенко зазначає: "У Вінницькому національному медичному університеті з 1 липня проводиться вступна кампанія. Для абітурієнтів, які вступають до університету на основі повної загальної середньої освіти та диплома фахового молодшого бакалавра, прийом заяв на навчання розпочався 19 та завершується 31 липня. У 2023 вступники подають заяви в електронному вигляді через особистий кабінет в ЄДЕБО (єдина державна електронна база з питань освіти)".

"Рейтингові списки формуються за конкурсним балом, що розраховується за результатами НМТ (національного мультипредметного тесту), який вступники складали у 2023, враховуються результати НМТ 2022 року, ЗНО 2020-2021 років", – каже професорка Вікторія Петрушенко.

Списки рекомендованих до зарахування будуть оприлюднені до 5 серпня, наказ про зарахування на бюджетну форму навчання буде підписано 10 серпня, на контрактну – 16 серпня. Для допуску у відборі загальний конкурсний бал для спеціальностей "Медицина", "Педіатрія", "Стоматологія" повинен становити не менше 150, "Фармація" - 140 на держзамовлення та 120 на навчання за контрактом, "Медична психологія" – 130 балів на держзамовлення.

"Умови щодо розрахунку конкурсного балу можна знайти на сайті університету та в приміщенні приймальної комісії. Цей бал враховує результати НМТ або ЗНО (чинними вважаються також результати ЗНО за 2020-21). На спеціальність "Фармація" цей бал має перевищувати 140, а за контрактом – 120. На спеціальність "Медична психологія" (державне замовлення) він має складати 130 і вище, а за контрактом обмежень для майбутніх медпсихологів немає", - каже відповідальний секретар приймальної комісії ВНМУ ім. М. Пирогова, завідувач кафедри анатомії людини, доктор медичних наук, професор Віталій Тихолаз.

Наразі ВНМУ готує лікарів-магістрів за спеціальністю 221 "Стоматологія", 222 "Медицина", 225 "Медична психологія", 226 "Фармація, Промислова фармація" за спеціалізацією 226.01 "Фармація", 228 "Педіатрія". В.о. ректора Вікторія Петрушенко стала ініціатором відкриття нових актуальных спеціальностей, науковий колектив її одноголосно підтримав. На черзі - "Медична реабілітація", "Громадське здоров’я" та "Менеджмент".